Triunghiul lui Karpman. AFLĂ cum ieși din JOCUL dramatic.

Atunci când nu suntem suficient de maturi psihologic, avem nevoie de cineva pentru a supraviețui.

Dacă jucăm rolul de salvator – avem nevoie de cineva pe care să-l salvăm. Dacă jucăm rolul persecutorului – avem nevoie de cineva pe care să-l urmărim. Dacă jucăm rolul victimei, avem nevoie de cineva care ne va salva şi cel de care vom fi salvați.

Cum funcționează triunghiul lui Karpman

De exemplu: tata – este persecutor, copilul – victimă, mama – salvator. Tata strigă la copil, copilul plânge, mama încearcă să-l calmeze.  Acesta este un exemplu foarte simplu.

Particularitățile triunghiului relațiilor codependente.

1. Oamenii au nevoie de acest triunghi pentru a supraviețui. Psihologic. Uneori şi fizic. De exemplu, salvatorul poate ajuta victima dându-i bani mulţi ani la rând, iar aceasta nici măcar nu se gândește să meargă să muncească.

2.Fiecare jucător îşi îndeplinește misiunea, e convins de “soarta grea pe care o are” şi fiecare din ei vrea să fie legat de unul şi să se folosească de celălalt.

3. Oamenii intră în triunghi din diferite poziții. Cineva e obișnuit să fie victimă. Cineva salvator. Cineva persecutor. Însă inevitabil fiecare se va mișca pe cerc. Nu va putea rămâne întotdeauna pe aceeași poziție.

4.Toţi participanții au anumite nevoi nesatisfăcute. Un fel de foame. Şi ei sunt siguri că saturația depinde direct de cealaltă persoană. Nu-şi conștientizează propria foame şi nu-şi asumă responsabilitatea pentru ea. În interior sunt convinși, că celălalt trebuie să participe în relație într-un anumit fel, să umple cumva acest gol.

5.Toţi, fără excepții – învățam să jucăm acest joc în copilărie. Dacă jocul are loc în viaţa noastră, atunci cel mai probabil, ne-am născut într-o familie codependentă.

Poţi trăi toată viaţa jucând în triunghi, iar ieșirea din el apare atunci când conștientizezi că îţi dorești o viaţă mai bună.

Cum ieşi din triunghiul stărilor codependente?

1. E important să observi existența jocului. Adică să acorzi atenție faptului că „se pare că ce e scris – e despre mine, se pare că joc în triunghi, sunt în diferite roluri cu anumite persoane.“

2.În continuare: să notezi prezența jocului chiar acum. Este foarte important. Adică, acum încerc să salvez acest om de foame. Sau, chiar acum sunt în căutarea unei persoane care mă va scăpa de suferință. Cu cât mai atent vei observa jocul, cu atât mai bine va fi pentru tine. Pericolul principal al triunghiului – faptul că e ascuns de jucători, adică ei acționează inconștient.

3.După ce ai observat că te afli în joc, încearcă să te oprești pe un singur rol, să nu te miști pe cerc. Cine sunt acum? Da, chiar acum. Oh! Sunt …

Salvator

Minunat. Pune-ți întrebarea: ce fac acum? De exemplu ajuți pe cineva. De ce îl ajut? Pentru ca persoana să zâmbească şi să fie fericită. Super. Acum pune-ți următoarea întrebare: ce voi obține dacă această persoană va fi fericită? De exemplu, te vei simți mai important. De ce îţi dorești să fii important pentru această persoană? Pentru că îţi amintește de mama şi tata care nu te prea observau. Vei folosi toate forțele pentru a o ajuta, pentru ca în sfârșit şi ei să te ajute pe tine.

Dorința secretă a fiecărui salvator e ca cineva să-l salveze.

Victimă

Te simți în acest rol? Te simți atât de neajutorat. Toată lumea e împotriva ta. Totul e atât de greu, atât de rău. Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să ţi-o pui: oare nu voi putea avea grijă de mine singur?

Concepția greșită a victimei este că i se pare că este neajutorată. Însă nu este aşa. Principala ei problemă – nu-şi poate asuma responsabilitatea pentru nevoile sale, să vorbească direct despre ele, să şi le satisfacă. Victima are nevoie de cel care va “ghici”. Chiar dacă va cere, nu va accepta refuzul. Se va supăra.

Persecutor

Persecutorul vine cu învinuiri, agresează şi vrea ca celălalt să se schimbe. Şi nu înțelege de ce această persoană nu vrea să se schimbe.

Adevărul e că persecutorul nu vrea să înțeleagă că celălalt – e altă persoană.  Te simți în acest rol? Întreabă-te, pe cine urmărești, pe cine vrei să schimbi, la cine vii cu pretenții. Apoi puneți următoarea întrebare: de ce faci aceasta? Ce se ascunde în spatele dorinței de a controla totul? Se pare că e frica.

Fiecare persecutor îşi dorește în secret, să nu mai urmărească pe nimeni şi să obţină în sfârșit liniştea.. Lumea nu se va prăbuși fără el, lumea va rămâne şi el deasemenea. Toți vor supraviețui.

De fapt, pentru a ieşi din triunghi, sau mai exact pentru a te îndepărta de el – este o sarcină şi o muncă foarte grea. Pentru că una sau chiar două reflecţii nu sunt suficiente pentru a-ţi schimba modul de viaţă după care ai trăit 20-30-40 de ani. În principiu, să începi această muncă e destul de real, şi cu cât mai des – cu atât mai bine.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!