Despre psihoterapie: Cabinetul psihologului VS sala de sport

Lucrând deja mai mulți ani în domeniul psihoterapiei, mă confrunt cu necesitatea de a le explica clienților nuanțele psihoterapiei într-un limbaj simplu și inteligibil. Odată, am comparat activitatea psihologului cu munca la sala de sport. Aşa au apărut o serie de metafore, pe care am decis să le prezint în acest articol.

Psihoterapia nu este doar timpul pe care îl petreci în fotoliul din cabinetul psihologului/ Când crește masa musculară?

Mulți oameni știu că masa musculară nu crește în timpul antrenamentului. Atunci doar e provocat stresul, în rezultatul căruia se declanșează mecanismul de compensare, care duce la creșterea musculară. Adică masa musculară crește în timpul odihnei şi recuperării.

Psihoterapia – este toată munca interioară care se întâmplă de la o întâlnire la alta. Dvs. vă gândiți la ceva, trăiți, analizați, vă amintiți, aveți vise, răspundeți la întrebări. Întâlnirile cu psihologul susțin această muncă la un anumit nivel de intensitate.

Cât de des trebuie să te întâlnești cu psihologul?/ De câte ori pe săptămână să mergi la sala de sport?

Pe cale experimentală, s-a constat că vizita la psiholog o dată pe săptămână e suficientă. Cu această regularitate, munca interioară poate fi menținută la un anumit nivel. Se poate şi mai frecvent (când starea e acută chiar se recomandă) însă totul depinde de timpul şi banii pe care ești dispus să-i aloci pentru aceasta. Se poate şi mai rar: 1 dată la 2-3 săptămâni? Poți şi la sala de sport să mergi o dată pe săptămână însă rezultatele vor fi nesemnificative în comparație cu antrenamentele clasice de 2-3 ori pe săptămână.

Când îţi dorești un rezultat rapid de la psihoterapie. / Vreau să arăt ca persoanele de pe coperta revistelor.

Diferite persoane, petrecând același timp la sală, obțin rezultate diferite. Pentru că rezultatul final e influențat de mai mulți factori: genetica, cât de corect a fost stabilit programul de antrenament, respectarea regimului de alimentare şi odihnă etc.

În psihoterapie, deasemenea există un şir de factori: capacitatea de a face faţă schimbărilor, gradul de conștientizare, munca interioară cu tine însuți, profunzimea problemelor implicate, experiența de viaţă etc.

Ştiu care e problema mea / Știu cum să obțin un abdomen plat

Mulți vin la psiholog, crezând că știu exact ce problemă au. Desigur, doar toţi ştiu că pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă trebuie să faci cât mai multe abdominale, să ungi zona cu unguente speciale şi să porți tot felul de curele. Însă foarte puţini oameni înţeleg, că este imposibil să scapi de grăsimea locală. Pentru a obține un abdomen plat, e necesar de micșorat procentul de grăsimi în tot organismul, până la nivelul critic. Uneori cunoștințele despre natura propriilor probleme, se bazează pe cunoștințe insuficiente despre noi înşine şi mecanismele ce au loc în noi.

Îmi pare rău de timp şi bani

Cum sportul este o investiție în sănătatea şi frumusețea dvs., la fel şi psihoterapia – este o investiție care îţi poate schimba calitatea vieții. Singura problemă este motivația. Să-ţi găseşti un psiholog după buget astăzi e posibil, să găsești  grupuri gratuite sau deloc costisitoare e posibil, deasemenea. Însă e nevoie de motivație şi necesitatea de a-ţi rezerva timp pentru aceasta. Să-ţi dorești o viaţă mai bună şi să nu faci nimic, nu e cea mai bună cale pentru a ajunge la visurile tale.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!