Un punct de vedere: “De ce nu cer loialitate de la bărbat şi nici de la sine…”

Tata o înșela pe mama. Știam despre toate aventurile lui, i-am văzut toate femeile – era un lucru dezgustător. Ceea ce încă salva relația noastră, era faptul că tata continua s-o iubească până la tremur pe mama. Se vedea zilnic în toate mișcările lui. Îmi aduc aminte cum rădea şi spunea că mama e cea mai bună dintre toate. Însă pentru a înțelege acest lucru, trebuia să încerce la gust şi alte femei.

Când am crescut mai mare mi-a venit în gând ideea să-l întreb: ce s-ar fi întâmplat dacă găsea pe cineva mai interesant? S-a gândit, cum ar fi fost viitorul nostru în acest caz? La acel moment părinții deja erau în proces de divorț, iar tata stătea la bucătărie şi tăcea încruntat.

Ţin minte doar că a spus:

– Sunt vinovat doar pentru faptul că nu am ascuns acest lucru. Credeam că sinceritatea e mai importantă. Însă, în realitate e mai important să ai grijă unul de celălalt şi să-i respecți sentimentele.

Au mai trecut ceva ani şi am înțeles ce a avut tata în vedere.

Niciodată nu te înțelege cu partenerul despre fidelitate veșnică. E prostesc şi chiar nu funcționează. Şi mai mult decât atât, din ambele părți. Aproape toți sunt infideli.

Deși psihologii afirmă că cauzele infidelității sunt nemulțumirea sexuală, insuficiența financiară, soţul nepoliticos sau distracțiile cu alcool, sunt absolut convinsă că la baza infidelității stă explicația: “Dragostea este ca o insolație. Aşa a ieșit. Pentru că a fost trist, vesel sau interesant. Sau încă ceva”.

Şi în acest sens, noi femeile nu ne deosebim de bărbați. Însă infidelitatea proprie e mai ușor de înțeles, decât cea a partenerului. De aceea şi spun: pentru a nu rămâne traumatizată, pentru a trăi uşor şi liniştit nu vă puneți de acord cu iubirea veșnică şi fidelitatea. Înțelegeți-vă despre respect.

Ce înseamnă acest lucru?

Din multitudinea de sentimente pe care le simte omul, există unele complet inutile și oarecum distructive. Unul din ele este – gelozia. Cauza ei fiind nemulțumirea faţă de tine însuți şi nu dorința de a avea o iubire pură, fără margini. Nu lăcomia faţă de persoana iubită, ci frica de a pierde şi a te compara cu alte persoane.

Cu toate acestea, să afli că partenerul tău are pe altcineva cu care petrece timpul vesel – e o durere teribilă. Însă o poți ocoli foarte simplu – trebuie să definești anumite limite în relația voastră, să elaborezi niște reguli care vi se potrivesc doar vouă.

Prima şi cea de bază – înțelegeți-vă despre încredere şi responsabilitate.

Niciodată nu voi afla că ai o aventură cu o altă persoană. Şi tu deasemenea, nu afli că am o aventură cu cineva. Nu mergi cu ea în acele locuri  unde mergem împreună. Nu o aduci în casă, nu cheltui toţi banii pe ea, iar dacă îţi dorești foarte mult acest lucru, inventează o mie de scheme să nu mă rănești.

Suntem împreună nu doar pentru sex, ci şi pentru că avem interese comune, priorități de viaţă comune, suntem parteneri care se susţin reciproc şi se iubesc. Suntem împreună nu doar pentru că nu avem cu cine vorbi, ci pentru că creștem în relația noastră.

Respectă-mi sentimentele, obiceiurile, casa, patul, corpul, copiii mei.

Niciodată nu te voi urmări, nu-ţi voi verifica telefonul, geanta sau buzunarele: pentru că mă respect în primul rând pe mine, te respect pe tine şi niciodată nu voi coborî până la nivelul acestor controale înjositoare. Am prea multe lucruri interesante de făcut, iar intrigile străine nu mă interesează.

Ne-am întâlnit pentru că ne este interesant împreună. Suntem parteneri egali. Şi chiar dacă ne vom despărți, niciodată nu voi uita pentru ce te-am iubit. Voi ține minte toate momentele frumoase petrecute împreună şi voi vorbi despre tine doar cu respect.

Nu ne vom iubi mereu, ne vom enerva, vom clarifica lucrurile. Vom avea perioade în care sexul va fi teribil, conversațiile plictisitoare, copiii dezgustători, filmul plictisitor. Aceasta este cursul vieții, firesc și ușor de înțeles. Vom încerca să trecem peste aceasta, să găsim cele mai interesante lucruri unul la celălalt, ne vom susține în toate începuturile, ne vom compătimi atunci când vom fi dezamăgiți. Suntem parteneri egali și asta e cel mai important lucru.

Să presupunem că nu e tocmai cea mai comună opinie despre căsătorie, însă şi noi trăim alte timpuri, complet diferite de cele a părinților sau bunicilor noștri. Hai să ne bucurăm de viaţă din plin, pentru că e a noastră, nu a altcuiva.

Autor: Xenia Chudinov

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!