5 motive să nu-ţi mai cauţi jumătatea (explicația psihologului)

Multe femei cred în minunata idee, că undeva în această lume fiecare are jumătatea sa – bărbatul care i se potrivește perfect şi cu care va fi fericită pentru totdeauna. Psihologul Elena Lavrova ne explică de ce această convingere poate face femeia extrem de nefericită.

1.Te împiedică să faci faţă greutăților din relații

Convingerea despre “a doua jumătate” îi formează femeii multe așteptări de la partener şi nu-i permite să vadă particularitățile omului real, să le accepte şi să încerce cumva să se înțeleagă reciproc. Femeia care-şi caută iubirea predestinată de soartă nu poate construi relații cu un bărbat real, nu poate depăși greutățile, nu se poate dezvolta dinamic.

Visurile despre “a doua jumătate” sunt destul de copilărești. Ele se termină cu “şi au trăit ei fericiți până la adânci bătrâneți” – ca în povești.  Femeia nu se gândește la ce va urma după ce va întâlni bărbatul visurilor sale. Se presupune că totul va fi bine. Iar atunci când se confruntă cu greutăți, se întristează şi se dezamăgește.

2. Se dezamăgește prea repede de partener

Există şi altă categorie de femei care îşi caută jumătatea. Acestea au o listă mare şi detaliată cu cerințe faţă de bărbat. Ele îşi pot căuta mult şi bine candidatul care va corespunde maximal după toţi parametrii. Însă după aceste criterii corespund foarte puțini bărbați.

Totuși relațiile  – nu sunt angajarea la muncă, unde trebuie să supui omul la cât mai multe teste. Se presupune că bărbatul trebuie iubit aşa cum este – explică psihologul. Această realitate se zdrobește de viziunea naivă că fiecare corespunde ideal  unul altuia ca piesele unui puzzle. Însă aceasta se întâmplă foarte rar.

3.Fericirea se amână pe mai târziu

“Voi găsi bărbatul  şi viaţa mea imediat se va îmbunătăți!” – se gândește femeia visătoare. Şi nu e nimic rău în aceasta, să asociezi apariția partenerului cu cele mai promițătoare perspective. Însă, reiese că atâta timp cât acesta nu e, viaţa e plictisitoare, fără interes şi în general nu te bucură nimic, iar gândurile îţi sunt îndreptate doar pentru a-ţi găsi jumătatea. Această femeie nu are timp să trăiască şi să se bucure. Îi rămâne doar să trăiască în regimul: iată, iată îl voi întâlni şi totul va fi bine.

Atunci ar trebui să-ţi pui o întrebare: “Dar dacă nu-mi voi găsi jumătatea?” E foarte important să înveţi să găsești plăceri în propria viaţă, indiferent dacă ai sau nu un bărbat alături – recomandă psihologul.

4. Se simte incompletă

Persoana care caută ceea ce ar completa-o, se lipsește de plăceri şi e surdă la dorințele sale. De exemplu, femeia vrea să meargă la yoga, însă o oprește gândul: “Acolo sunt doar femei, există puține șanse să-mi întâlnesc alesul” . Puțin probabil că aceasta femeie va sta liniștită acasă să citească cartea preferată dacă e obosită. Ea doar trebuie să fie mereu la vedere, trebuie să fie acolo unde va putea cunoaște bărbați noi.

Apare neliniștea. Şi chiar dacă va reuși să-şi găsească jumătatea, acestă femeie e predispusă să se “dizolve” în relație, să uite de sine. Pentru că: “Dacă suntem împreună, atunci trebuie să mergem împreună peste tot”.  E de neimaginat ca jumătățile care s-au găsit atât de greu, să se separe chiar și pentru un moment.

5. Se relaxează, nu mai are grijă de sine

Ideea de a găsi un partener ține femeia în tensiune, iar atunci când în sfârșit îl găsește – se relaxează. Atât de mult, încât uneori aceasta duce la degradare.

Era în formă, era îngrijită, interesantă. S-a căsătorit – gata, poți adăuga în greutate, poţi lăsa sportul, poți deveni plictisitoare. Doar scopul a fost atins – partenerul a fost găsit.

În acest cuplu relația se deteriorează doar pentru că nu se ține cont de dreptul bărbatului de a avea şi el propriile dorințe şi așteptări – spune psihologul. Poate lui nu-i place că partenera sa a luat în greutate şi merge peste tot cu el.  Ea însă s-a relaxat pentru că “până la adânci bătrâneți“ nu presupune nici un detaliu.

Având dorința de a găsi iubirea şi a construi o relație este foarte important să se ţină minte că: partenerii egali, integri sunt capabili să fie împreună mai fericiți şi o perioadă mai mare de timp, decât cei care îşi caută o completare.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!