Femeia dispărută: cum ne pierdem în relații…

Anastasia D., este o femeie prosperă de treizeci și doi de ani care şi-a părăsit soțul și copilul. Și, în timp ce ea stă confortabil într-un autobuz, haideți să vedem împreună de ce a plecat de la cei dragi?

Anastasia are un soț bun. Drăguț, cu ochi cenușii, înalt. Lucrează, câștigă bine. Plătește ipoteca. Nu bea din principiu și în general, duce un stil de viață sănătos. Apreciază confortul din familie. Un soț aproape ideal… care îi spune Anastasiei:

“Sunt obosit, pot să stau în tăcere?”

“Da, pentru mine este important ca în casă să fie ordine. Și această ceașcă murdară e aici de ieri.”

“Voi dormi pe canapea, am nevoie să dorm înainte de întâlnirea de mâine.”

“M-am reținut la sala de sport doar o oră, iar tu deja faci scandal.”

“M-am uitat fără tine doar la un singur episod – bine, îţi voi spune ce s-a întâmplat.”

“Înainte de naștere silueta ta arăta mai bine. Vrei să te mint? Unele slăbesc atunci când aleargă după copii pe terenul de joacă!”

“Nu ne putem permite o bonă, avem credit ipotecar. Și două ore pe zi nu rezolvă problema.”

„Ce vrei să spui cu “nu ai timp pentru tine? ” Și cine a mers ieri la dentist? Apropo, copilul în acest timp a plâns şi te căuta pe tine.”

“Nu înțeleg de ce eşti nemulțumită.Nu beau, nu fumez, îţi sunt fidel, aduc bani acasă, nu te agresez şi oricum eşti nemulțumită.”

Anastasia mai are şi o soacră minunată. Inteligentă, cu aspect tânăr, ochelari la modă, lector universitar. E foarte mândră că nu intervine în viaţa fiului şi a nurorii ei, se limitează cu vizite doar la sărbători. Vine şi îi spune Anastasiei:

“Of, iar a dat totul pe jos. Nu ştiu unde la voi e cârpa”

“Totuși cu copiii mai mari e mai interesant. Nu-i nimic, şi al tău va creşte.”

“Încă câțiva ani şi te vei sătura de somn.”

“Bunică? Ce fel de bunică, lasă-l să-mi spună pe nume”.

“Nu, în weekend-ul următor nu pot – înflorește liliacul, iar noi cu prietenele am decis să mergem în parcul cu liliac.”

“Te rog, nu te reține prea mult la dentist, copilul nu e obișnuit cu mine. Poate totuși îl vei lua cu tine?”

Anastasia are şi o mamă bună şi inimoasă, care a făcut totul pentru ca fiicei să-i fie întotdeauna bine. Locuiește în alt oraş însă o telefonează destul de des: 

“Ce carieră draga mea, acum trebuie să te dedici complet copilului.”

“Nu-ţi permite nici să mergi la toaletă? Vai, vai, vai. I-al cu tine.”

“Bonă? Pentru ce-ţi trebuie bonă, să-l păzească în timp ce eşti la toaletă?”

“La mare? Fără copil? Serios?!”

Anastasia mai are şi un fiu minunat, zâmbitor şi încăpățânat care ştie doar frazele:

“Mama!”

“Vreau!”

“Nu vreau!”

Acum cunoaștem câte ceva despre cei apropiați Anastasiei. Că are un soţ care nu fumează, merge la sala de sport, însă cu greu ridică o ceașcă, iubește serialele şi a fost în Emirate. O soacră iubitoare de flori, care doarme puțin şi iubește să comunice cu prietenii. Că mama are viziuni tradiționale şi combină de minune cariera şi familia. Şi toţi îi spun Anastasiei cu regularitate că viaţa ei, spre deosebire de a lor nu are importanţă. 

Ce ştim despre Anastasia, cu excepția faptului că are dinții bolnavi? Aproape nimic. Ea însăși a uitat ce iubește, ce vrea, ce-i aduce plăcere în afară de somn care întotdeauna i se pare prea puțin.

Oh, şi încă ceva. Astăzi, i-a cerut soțului permisiunea să meargă la dentist, a îmbrăcat maioul de ieșire, şi-a vopsit genele cu rimel, a alunecat pe o jucărie de cauciuc a fiului său, a ieșit din casă și a mers la gară, în loc de dentist. Şi-a cumpărat un bilet şi s-a urcat în autobuz, a întins picioarele, a închis ochii și a adormit imediat. S-a trezit după douăzeci de minute în panică. Autobuzul încă nu s-a pornit, oamenii se mai urcau. Anastasia şi-a adus aminte de fiul său pe care vroia să-l părăsească. Despre cum acesta dansează  şi se rotește când privește filmul cu desene animate preferat.

A început să plângă şi a ieşit imediat din autobuz. A intrat în gară. A văzut la vitrina unui magazin un asortiment mare de bomboane. S-a oprit, s-a apropiat şi a cerut bomboanele ei preferate.

Şi, din nou a plâns. Şi-a amintit cine e ea, Anastasia. Şi-a amintit că iubește ciocolata cu nuci prăjite, detectivele, romanele surorilor Bronte, comediile, sandalele cu multe curele, cafeaua cu gheață, cafenele cu terasă, fustele largi, marea, delfinii, camerele albe de hotel, tăcerea bibliotecilor, pictura “Isus în deșert”, plimbările de mână în parc după ploaie cu mirosuri proaspete.

În acest moment a primit un mesaj de la soțul ei: „Nu te grăbi și nu ne pierde, noi privim împreună desene animate. Și atunci Anastasia s-a gândit că probabil nu se va grăbi, va bea o cafea pe veranda cafenelei, apoi se va întoarce acasă și niciodată nu va mai pierde pe nimeni, inclusiv pe sine.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!