Cum funcţionează scenariile de familie şi poţi oare ieşi din ele?

Scenariul de familie – este modelul de comportament al membrilor unei familii, care se repetă din generație în generație, se formează și se menține de istoricul familial. Este percepția omului, conștient sau nu, despre cum trebuie să fie în familia lui.

Scenariul de familie funcționează în acele domenii ale vieții omului, unde el nu-şi prea conștientizează Eu-l său. Se manifestă în următoarele caracteristici:

Persoana nu-şi cunoaște adevăratele dorințe în relație, nu are o imagine clară cum trebuie să fie în familia lui, pe care o va crea ieșind din cea a părinților. Are doar idea că “la el totul va fi bine”, însă din ce cont – nu-i este clar. Uneori singurul punct de referință este dorința “să nu fie ca la părinți”. Dar pentru că nu are o imagine clară, relația se dezvoltă după scenariul obișnuit de familie.

Persoana nu corelează comportamentul său cu rezultatele pe care le obține în final. Şi nu-și asumă responsabilitatea pentru construirea relațiilor. În acest caz, este mult mai ușor să vezi cauza eșecurilor în acțiunile partenerului.

– Copilul crescând, nu trece procesul de separare psihologică de familia sa, identificându-se puternic cu ei. Pune interesele şi opiniile părinților mai presus de cele proprii, preferând să nu-şi identifice dorințele. Astfel părintele ar trăi a doua viaţă, pentru copil, iar copilul repetă scenariul mamei sau tatălui. La urma urmei, alegerile de viață sunt aceleași.

De ce apar scenariile?

Una din cauzele apariției scenariului de familie după Berne, este un mod inconștient pe care îl alege copilul ca să supraviețuiască și să se adapteze în această lume, analizând comportamentul părinților sau fiind sub influența unui rol al personajelor de poveste, ce este susținut de părinți.

De exemplu Berne susținea că fetița, însușind scenariul părinților, atunci când se maturizează joacă unul din două roluri – al mamei sau al fiicei.

Criteriul-cheie al scenariilor de familie este că acestea se repetă din generație în generație. De asemenea, scenariul are un anumit set de roluri și un final previzibil al evoluției evenimentelor. De exemplu, mama l-a salvat pe tata de alcoolism, însă în final a început ea însăși să bea. Iar fiica îşi alege bărbați cu un trecut criminal și încearcă să-i reeduce, periodic ajungând din cauza lor în diferite situații periculoase, de la financiare până la cele fizice.

Un banc pe acestă temă:

La scurt timp după nuntă, soțul a observat un detaliu interesant: înainte de a pune bucata de carne în cuptor, soția mereu tăia din ambele părţi câte o bucată de carne şi doar după aceasta o punea la cuptor. Soțul s-a interesat: de ce tai aceste două bucăți de carne? Iar soția i-a spus că este o rețetă de familie, astfel gătea carnea şi mama şi bunica sa, aşa a fost învățată. La întrebarea cum influențează aceasta calitățile gustative, soția nu a putut răspunde. A promis s-o întrebe pe mama ei. Destul de ciudat, dar mama a spus aceeași poveste: este o rețetă de familie, aşa gătea bunica ei carnea. De la bunica femeia tânără, de asemenea, nu a putut afla nimic. Şi aici toţi au fost curioşi, de unde vine rețeta? Din fericire, străbunica era în viață. Au întrebat-o, iar ea le-a răspuns surprinsă că nu e nici o rețetă. “Doar că atunci când eram tânără, aveam tava de copt foarte mică. Bucata de carne nu încăpea întreagă, de aceea o tăiam din ambele părți”.

Fenomenul anti-scenariului

Se întâmplă şi cazuri când copilul suferind destul în casa părintească, ştie sigur că nu vrea să trăiască ca ei, alegând o linie de comportament total opusă. De exemplu, tatăl s-a căsătorit devreme şi a suferit în cuplu, atunci fiul nu se va căsători. Sau tatăl e alcoolic, fiul nu consumă deloc alcool. Mama muncea mult şi nu se iubea pe sine, se sacrifica familiei, atunci fiica alege rolul de a trăi doar pentru sine. Alegerea anti-scenariului din păcate nu este ieșirea din scenariu. Pentru că acesta e ales cu scopul de a demonstra părinților că nu au avut dreptate, e o manifestare de protest rebel. Anti-scenariul face omul să i-a decizii într-un cadru strict definit, fără să-i ofere libertatea de alegere.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol distribuie prietenilor!