15 Semne ale persoanelor sănătoase mintal

Nancy McWilliams psihanalist american, doctor în psihologia personalității ne dezvăluie 15 semne distincte ale persoanelor sănătoase mintal.

1.Capacitatea de a iubi

Capacitatea de a te implica într-o relație, de a te deschide altei persoane. Să iubești cealaltă persoană aşa cum este: cu toate calitățile și defectele. Fără idealizare și devalorizare. Aceasta este abilitatea de a oferi, nu de a lua.

2. Capacitatea de a munci

Se referă nu doar la profesie. Este în primul rând despre capacitatea de a construi şi a crea. Pentru oameni e foarte important să înțeleagă că ceea ce fac are sens şi valoare pentru alții. Aceasta este capacitatea de a aduce în această lume ceva nou, un potențial creativ.

3.Capacitatea de a juca

Aici vorbim de sensul direct al „jocului“ la copii, cât și capacitatea adulților de a se “juca” cu cuvintele şi simbolurile. Posibilitatea de a utiliza metafore, ironie, umor, de a-ţi simboliza experiența și de a obține plăcere din aceasta.

4.Relaţii sigure

Din păcate, deseori oamenii care vin la psihoterapie sunt în relații violente, amenințătoare, dependente – în relații nesănătoase.

5. Autonomia

Oamenilor ce vin la terapie, adesea li se observă lipsa autonomiei (însă un potențial imens, dacă au venit la terapie). Oamenii nu fac ceea ce şi-ar dori în realitate. Ei nici măcar nu reușesc să aleagă (să se asculte), ce ar dori.

6.Capacitatea de a se recupera rapid după stres (puterea Egoului)

Este atunci când persoana are suficientă putere a ego-ului când se confruntă cu stresul, nu se îmbolnăvește, nu utilizează doar o singură protecție pentru a-l depăși, nu-şi iese din fire. Această persoană este capabilă să se adapteze noii situații în cel mai bun mod.

7. Sistemul orientărilor valorice

E foarte important ca omul să înțeleagă normele etice, sensul lor şi cu toate acestea să fie flexibil urmându-le.

8.Abilitatea de a suporta intensitatea emoțiilor

A suporta emoțiile – înseamnă a putea rămâne cu ele, a le simți, a nu acționa sub influența lor. Este, de asemenea capacitatea simultană de a rămâne în contact cu emoțiile și cu gândurile – cu partea rațională a sufletului.

9. Reflexia

Capacitatea de a te privi dintr-o parte. Oamenii cu reflexie au capacitatea de a analiza rădăcinile problemei şi a găsi soluția optimă.

10. Mentalizarea

Posedând această capacitate oamenii sunt capabili să înțeleagă că alţii sunt personalități separate, cu caracteristici, personalitate și structură psihologică proprie.

11. O varietate mare de mecanisme de protecţie şi flexibilitate în utilizarea lor.

12. Echilibru între ceea ce fac pentru sine şi pentru cei din jur

Aceasta e despre posibilitatea de a fi tu însuți, de a avea grijă de propriile interese, şi tot odată ținând cont de interesele partenerului cu care ești într-o relație.

13. Sentimentul de vitalitate

Capacitatea de a fi şi de a te simți viu.

14. Acceptarea a ceea ce nu poți schimba

Capacitatea de a fi sincer trist, de a simți durere că nu poți schimba ceva. Acceptarea că îţi dorești ceva, însă nu ai.

15. Respect de sine realist şi puternic.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!