Află de ce este important să-ţi delimitezi graniţele psihologice

Astăzi vreau să vorbim despre cum pot fi delimitate granițele psihologice şi să exersăm pe pisici, mai exact pe pisica mea.

Deci pisica mea are unele reguli de viaţă:

– nu poate fi luată în mâini. De îndată ce cineva încearcă s-o ia în brațe, scoate un sunet de avertizare, iar apoi fâsăitul de tigroaică.

– dacă are nevoie de afecțiune, vine şi se freacă de picioare. Acest lucru înseamnă că trebuie să te apleci și să-i mângâi spatele. În acest moment, pisica toarce, îşi îndoaie spatele, îşi pune capul sub mâna. De îndată ce şi-a luat doza de afecțiune, se îndepărtează.

– niciodată nu strigă când cere de mâncare. Se așează liniștit lângă farfurie şi așteaptă să i se toarne hrana. Dacă dintr-u motiv oarecare cei din casă n-o înțeleg, bate cu lăbuța pe piciorul celui care ia ignorat așteptarea. Dacă în continuare nu există nicio reacție, atunci îi blochează calea. În acest moment bate din nou cu lăbuța şi scoate un țipăt.

Adică are un şir de măsuri preventive, iar cea din urmă este o măsură forțată. Deasemenea, nu iubește oaspeții şi întotdeauna ne așteaptă în prag.

Acestea sunt regulile ei de bază. În stilul ei de pisică, calm şi fără mișcări în plus îi întoarce pe toți în limitele granițelor stabilite. Toată agresivitatea ei se manifestă ca o măsură necesară, atunci când uităm de responsabilitățile ce le avem faţă la ea (hrana, îngrijirea).

Atunci când lucrez cu clienții şi apare problema granițelor psihologice, întotdeauna le spun că protecția granițelor – e sarcina noastră, nu sarcina partenerului. Protecția granițelor psihologice – nu sunt cuvinte, ci acțiuni concrete direcționate pentru a stabili anumite reguli de comunicare ce se referă la tine. Dacă clienții mă roagă să le explic acest lucru printr-un exemplu, atunci le povestesc despre pisica mea şi regulile ei.

Fiecare din noi are propriul set de valori și convingeri care ne diferențiază de alții. Ar fi naiv să credem că dragostea ne dă puteri supranormale pentru a ghici gândurile și dorințele altora. Să aștepți de la partener abilități telepatice și faptul că va reflecta ca în oglindă așteptările tale, despre cum să se comporte cu tine – înseamnă să arăți imaturitate și iresponsabilitate.

Şi dacă partenerul nu va reflecta, sau nu va reflecta aşa cum îţi doreşti? Atunci se creează toate condițiile de anxietate nevrotică, pe care e imposibil s-o suporți independent. Şi atunci trebuie să transferi şi mai multă responsabilitate pentru starea ta pe cealaltă persoană, să învinuiești şi să ceri. Să ai şi mai multă nevoie de sprijin și recunoaștere.

Mai devreme sau mai târziu fiecare persoană se confruntă cu necesitatea de a stabili limitele permise atât pentru tine, cât şi pentru ceilalți. Pas cu pas persoana se întoarce în sine, la sursa puterii interioare, simte valoarea acesteia.

Persoana cu limitele psihologice clare are o vedere panoramică a evenimentelor și este conștientă de faptul că în jur există alte persoane cu propriul sistem de percepție a realității.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!