Nu-ţi pedepsi copilul! Mai bine încearcă aceste 10 metode alternative!

În realitate copiii nu doresc să ne creeze nouă, adulților, probleme. Ei pur şi simplu studiază mediul înconjurător, încearcă să-şi găsească locul în această lume. În fiecare zi copiii fac greșeli, creează dezordine, îi fac pe părinți să fie nervoși. Răsfățul pentru copil e un lucru normal şi pedepsindu-l, nu crede că se va “corecta”. Copilul nu va învăța fiind bosumflat în singurătate, în aceste momente el doar se simte frustrat, confuz şi anxios.

Iată 10 modalități prin care puteți ajuta copilul să se adapteze mai ușor lumii înconjurătoare:

1. Satisfacerea nevoilor. Dacă observi că copilul e neliniștit, verifică poate e flămând sau obosit. Satisfăcându-i nevoile copilul se calmează şi astfel reîntorci armonia în casă.

2. Oferă-i copilului un mediu sigur. Dacă îl rogi de nenumărate ori să nu atingă vaza din ceramică, statuia, să nu ia cuțitul, chibriturile etc., atunci pune aceste obiecte într-un loc neaccesibil pentru el.

3. Creați şi susțineți rutina: copiii adoră ceea ce se repetă.  Rutina ajută copiii să simtă mai mult control în lumea lor. Introducerea elementelor flexibile în rutină pot fi deasemenea utile. De exemplu, dacă de obicei îmbrăcați copilul, iar apoi îi spălați dinții şi într-o dimineață copilul nu vrea să se îmbrace, atunci propune-i iniţial să spălați dinții, iar apoi să se îmbrace.

4. Îmbrățișează-l. Deseori copilul se poate calma cu ajutorul atingerilor ușoare sau îmbrățișărilor. Acestă atenție îi spune copilului că ai grijă de el.

5.Schimbări în mediu. Poate că camera copilului a devenit neîncăpătoare, iar livingul  plictisitor. Mutați mobila, decorați pereții cu alte tablouri sau ikebane de flori. Puteți conecta copiii la acest proces, ei adoră procesul de creație.

6. Citiți împreună cărți pozitive, povești, cărți despre relațiile dintre oameni pentru a-i dezvolta sensibilitatea.

7. Nu striga. Dacă observi că copilul tău e gata să-l atace pe altul, sau e gata să arunce toate cărțile de pe raft, nu striga la el. Privește-l direct în ochi şi propune-i o ocupație interesantă, pentru a-l distrage.

8. Timp special. Neapărat găsește câteva minute pe zi pentru a te juca cu copilul tău. Doar aşa poți crea o legătură strânsă cu el.

9. Demonstrează-i copilului cum e corect să facă unele lucruri. Nu striga la el când a aruncat pe covor figurile din plastilină, ci explică-i calm că nu trebuie să facă aceasta, că casa trebuie menținută în ordine. Implică copilul să facă ordine împreună cu tine. Iar pentru figurile din plastilină folosiți o măsuță şi confecționați ceva împreună.

10. Susține-i curiozitatea. Copiii deseori desfac tot felul de electrocasnice pentru a vedea cum funcționează, însă aceasta duce la un obiect stricat. Pentru a nu priva copilul de această plăcere, oferă-i lucruri vechi pe care nu le mai utilizați. Aceasta îl va ajuta să-şi satisfacă curiozitatea.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!