6 principii de educație aristocrată ce sunt actuale şi astăzi

Calități pe care ar trebui să le dezvolți la copiii tăi!

Respectul de sine

Micilor nobili încă din copilărie li se insufla că “celor cărora li s-a dat mult, li se va cere mult”. Respectiv, dacă te-ai născut nobil trebuie să corespunzi – să fii curajos, onest, educat şi nu pentru ca să obții faimă şi avere, ci pentru că ești obligat să fii astfel.

De aici se trage și conceptul de “onoare de nobil”, care potrivit noțiunilor de atunci nu-i oferea omului privilegii, ci dimpotrivă, îl făcea mai vulnerabil decât alții. Să-ţi încalci cuvântul înseamna să-ţi distrugi pentru totdeauna onoarea. Au fost cazuri când persoana recunoscându-şi vina ireparabilă, îşi dădea cuvântul de onoare că se va împușca şi făcea asta îndeplinindu-şi promisiunea.

Curajul

Lașitatea nu era potrivită nobililor, de aceea se acorda o atenție deosebită curajului și se considera că acesta poate și ar trebui să fie format cu voință și antrenament. Aceasta se referea nu doar la băieți, care îndeplineau sarcini dificile câștigându-şi astfel respectul, ci și la fete.

Puterea fizică și îndemânarea

Să fii curajos şi fragil nu era potrivit, de aceea nobilii erau impuși să aibă o pregătire fizică corespunzătoare. Fiecare bărbat nobil trebuia oricând să fie gata de duel.

Autocontrolul

E o calitate cu adevărat aristocratică. Dacă unui om simplu îi era caracteristic să răspundă vulgar, atunci aristocratul răspundea calm, atât la veștile bune, cât şi la cele rele. Copiii nobili erau instruiți de mici să ţină piept loviturilor sorții cu demnitate şi nici într-un caz să cedeze.

Plângerile, lacrimile, sentimentalismul excesiv – este dincolo de etichetă. Un adevărat nobil nu-și putea permite să fie slab de fire.

Preocuparea faţă de aspectul exterior

Copiii din familiile nobile trebuiau să arate bine, şi nu pentru a-şi demonstra bogăția, ci din respect pentru alții! Cultul frumuseții care predomina în rândul nobilimii cerea unghii lustruite, păr aranjat şi haine sofisticate, dar simple la aspect.

Modestia

Modestia la nobili nu însemna timiditate sau reținere, ci o atitudine rezervată a persoanei. Nu era considerat politicos să intri într-o conversație cu comentarii sau sfaturi fără să fii întrebat. “E bine să vorbești mai des, dar nu prea mult, pentru a nu-i plictisi pe cei din jur”- spune o regulă aristocratică.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!