5 aspecte ale iubirii mature de Kernberg

Otto Kernberg  – una dintre cele mai importante figuri din lumea psihanalitică contemporană, creatorul teoriei psihanalitice moderne a personalității, președintele Asociației Internaționale de Psihanaliză 1997-2001 …

Iată câteva aspecte importante pe care le descrie în cartea sa “Relațiile de iubire: normă și patologie“.

Agresiunea

“Agresiunea face parte şi din experiența sexuală.  Experiența penetrării  include agresivitate, servind iubirea, folosind potențialul erogen de a simți durerea ca o parte necesară ce aduce plăcerea fuziunii cu altă persoană, în excitare sexuală și orgasm. Această capacitate normală de a transforma durerea în excitare erotică, dă greș atunci când agresiunea dură domină în relația părinte-copil ”

Flirtul

“Dorința erotică include în sine sentimentul că obiectul se oferă şi în același timp, refuză…”

” Dorința de a provoca şi a fi provocat este încă un moment fundamental al dorinței erotice…”

“Fuga obiectului – este “provocarea” ce unește în sine şi promisiunea şi evitarea, amăgirea şi frustrarea. Corpul dezgolit poate servi ca stimul sexual, însă corpul parțial acoperit excită mult mai mult. Aceasta explică de ce partea finală a showurilor de striptease – se termină rapid cu plecarea de pe scenă”.

Interdicțiile şi încălcarea acestora.

“… penetrarea sexuală sau absorbția obiectului este o încălcare violentă a granițelor străine. În acest sens, încălcarea interdicțiilor deasemenea conține agresiune direcționată spre obiect; agresiune, interesată în propria satisfacție, fuzionată cu capacitatea de a simți plăcere de la durere și proiecția acestei capacități spre obiect. Agresivitatea aduce plăcere, fiind un element al relației de iubire. Deci, agresiunea este absorbită de iubire și garantează securitate în fața ambivalenței inevitabile. ”

Şi deasemenea sensibilitatea, care face invazia atentă, “iubită”, iar corpul partenerului devine “geografia” sensurilor personale; deci relațiile perverse poliforme faţă de obiectele părintești se adună în admirația diferitor părţi ale corpului partenerului şi dorința agresivă de invazie în ele. Dorința erotică e bazată pe plăcerea jocului inconștient de fantezii perverse polimorfe și acțiuni … ”

Exhibiționismul

“Manifestarea sexualității feminine – exhibiționiste și respingătoare, adică tentantă – este un stimulent puternic, ce provoacă dorința erotică la bărbați”.

Voaierismul

“Este o componentă foarte importantă a excitării sexuale, în sensul că orice intimitate sexuală include elementul personal și secret, și este ca atare, identificarea cu o pereche oedipiană și un potențial triumf asupra ei. Multe cupluri sunt în măsură să se bucure de sex numai într-un loc retras, departe de propria casă și de copii, ceea ce demonstrează interzicerea acestui aspect a intimității sexuale … ”

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!