“Lasă-mă să te ajut” sau cum este agresivitatea pasivă

“Scuzați-mă, însă am observat că aveți probleme cu dinții, am telefonul unui specialist foarte bun, doriți să vi-l dau?”  Cu această frază s-a terminat odată discuția cu un client.

“Pentru ce răzbună clientul cu o astfel de “grijă”, ce încearcă să-mi spună?” – au fost gândurile mele în acel moment.

Am înțeles un lucru sigur – în spatele aceste”griji” se ascunde multă furie, care nu poate fi exprimată în mod direct.

Relația cu agresivitatea la fiecare persoană e diferită. Dacă în copilărie ţi s-a permis să-ţi exprimi toată gama de sentimente şi cu toate acestea te iubeau şi te înțelegeau, atunci probabil nu vei avea probleme cu agresiunea ta. Vei putea vorbi deschis despre ceea ce nu-ţi place, îţi vei putea argumenta clar poziția, îţi vei putea apăra limitele şi drepturile.

Dacă, însă la un astfel de dialog îţi apar fraze precum ” liniștește-te imediat”, “nu trebuie să te superi pe mama”, sau îţi apar imagini cu exemple de agresiune destructivă din familie – probabil sunteți din acele persoane pentru care agresiunea este complet inaccesibilă pentru a fi manifestată și absolut intolerabilă în manifestările cu alte persoane.

Şi dacă agresiunea e un “rău sigur” şi nu trebuie exprimată nici într-un caz, ce se întâmplă atunci cu ea?

Se ascunde. Ea se duce în umbră şi dacă veţi privi mai atent o veţi observa: după bunicuțele foarte bune care vă oferă sfaturi când nimeni nu le întreabă, după soacra grijulie, care “întâmplător” îi va lăsa nurorii toată lista de rețete pe care le-a pregătit cât a stat în ospeție; după prietena care îşi face griji de dezvoltarea ta spirituală sau îţi va spune că ținuta ta în acest sezon nu mai este în vogă.

Recunoașteți? Cazuri sunt multe. Oamenii fac ceva util şi corect în opinia lor, iar tu ai senzația că eşti atacat. Şi cel mai neplăcut lucru, e că dacă agresiunii directe îi poţi răspunde înapoi, te poţi apăra, aici e destul de greu să te protejezi de astfel de manifestări ascunse, mai ales dacă ești din acele persoane care nu acceptă astfel de sentimente.

Însă, în rezultatul unei munci interioare specifice, vine timpul şi încet, încet vei putea deosebi grija sufocantă, sfaturile nesolicitate sau ajutorul impus. Vei putea deosebi acea agresiune pasivă, poate chiar vei refuza aceste oferte, lovindu-te de o gamă mare de sentimente, de la frică până la vinovăție.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut cest articol, distribuie prietenilor!