Vezi ce înseamnă să Te Iubești! Notițele psihoterapeutului.

De-aţi ști cât de des oamenii se adresează cu cerința “Trebuie să mă iubesc”. Credeți, că ei vor cu adevărat să se iubească aşa cum sunt? Nu, nici într-un caz.  Să te iubești aşa pur şi simplu, nu e pregătit nimeni. De ce? Pentru că a te iubi e un lucru firesc. Toți ne naștem cu această abilitate.

Copilul nou născut se iubește necondiționat. El e fascinat că are mâini, picioare, cap şi toate acestea se mișcă în toate părțile. În jur ceva luminează, cineva te atinge, miroase delicios a lapte. Copilul nu împarte lumea şi pe sine. El e lumea, iar lumea e el. Dorești să mănânci – vine lăpticul, ai înghețat – păturica, ai plâns- brațele. Copilul se simte un magician atotputernic, care creează totul cu puterea propriilor gânduri. Se spune că acesta e una din sursele noastre de creativitate, sentimentul înnăscut de atotputernicie și capacitatea de a materializa dorințele și emoțiile noastre.

Desigur, inevitabil ne trezim aruncați din rai. Trebuie să aflăm, să simțim şi să facem foarte multe, nu ne putem limita lumea doar cu îmbrățișările mamei. Învățăm, iar acest lucru e minunat. Problema e că în pe parcursul acestui proces de studiu pierdem undeva acea admirație de sine cu care ne naștem.

Întotdeauna le spun clienților mei, că nu-i pot învăța să se iubească aşa simplu. Eu însuși învăţ Dumnezeu ştie câţi ani şi încă învăţ. Însă într-un oarecare moment am înţeles că te poţi împrieteni cu tine însuți, iar pentru aceasta trebuie să te cunoști mai bine, să ai o atitudine mai bună faţă de tine. Măcar puțin. Aşa cum o tratezi pe cea mai bună prietenă, pe copil sau pe nepoată.

Mai poţi avea grijă de tine, important e să fie o grijă pe care o doreşti şi nu una care e la modă. Şi nu te mai mustra pentru tot. Nu te numi proastă, leneșă, neatentă, fiică, noră sau mamă rea. Exact de aici se începe iubirea de sine. Înțelegi că eşti doar un om care poate face greșeli, ca orice om viu.

Deasemenea te poţi lăuda pe sine, să-ţi aduci aminte de toate victoriile şi realizările, şi cum le-ai obţinut. Înscrie-ți, amintește-ţi şi valorează ceea ce ai făcut. Şi nici măcar nu e nevoie să te lauzi cuiva, e mult mai important să ţii minte pentru tine.

Accesul către admirația interioară ne poate oferi multe – eliberarea impulsurilor creative, sentimentul de echilibru, pace durabilă, sentimentul de legătură cu sensul vieții.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!