Află ce te face fericit: satisfacerea Dorințelor sau a Necesităților?

Dacă e să unim toate lucrurile materiale şi nemateriale care ne-ar face fericiți, atunci putem declara cu încredere că satisfacerea necesitaților este cheița spre fericire. Însă suntem întotdeauna fericiți? Nu. De ce? Există două variante:

1) Nu ne satisfacem necesitățile

2) Acele necesități pe care ne-am obișnuit să le satisfacem, în realitate nu sunt ale noastre.

Necesitatea – este lipsa de ceva ( fiziologic sau psihologic) şi apare în urma acestei stări. Nu ar trebui să confundați dorința cu necesitatea.

De exemplu: să procuri un automobil – e o necesitate? Nu, este o dorință. De ce? Pentru că fiziologic putem exista fără automobil, psihologic – deasemenea. Însă la baza acestei dorințe stă necesitatea. Necesitatea de a fi acceptat, necesitatea de confort, de adrenalină etc…Ghidați de necesitate cumpărăm un automobil confortabil, care consumă puțin şi nu e prea costisitor în reparații. Ghidați de dorință vom procura o mașină sport de culoare albă, care se va distruge pe drumurile pline de gropi, asigurându-i bătrânețea directorului de la salonul auto.

Necesitățile ca fenomen psihologic au fost cercetate de psihologul Abraham Maslow, deasemenea de Erik Berne şi descrise de Henry Murray.

Abraham Maslow a aranjat necesitățile într-o piramidă ierarhică după nivelul de dezvoltare.

Conform teoriei lui Maslow necesitățile de la nivelul superior nu pot fi satisfăcute, atâta timp cât există lipsuri la nivelurile inferioare. Și acest lucru are sens. Dacă vă gândiți, chiar și studentului bogat nu-i arde a teorie,  dacă nu a luat micul dejun de dimineață.

Și dacă vorbim serios, fericit este cel care e capabil să-şi satisfacă toate categoriile de necesitați. Sau, cei care știu să se bucure de ceea ce au.

Erik Berne a evidențiat trei necesități psihologice pe care se ține personalitatea noastră. El a asociat necesitatea cu “foame”.

Foamea senzorială – necesitatea contactului fizic cu alte persoane.

Foamea de recunoaștere – necesitatea de a fi văzut și acceptat în orice formă disponibilă.

Foamea structurală – necesitatea organizării și structurării timpului.

Nesatisfacerea cronică a tuturor tipurilor de “foame” este cauza reală a nevrozelor – depresie, neurastenie, fobii, etc. Exact aici se află cauza aproape a tuturor problemelor psihologice.

Necesitățile, în opinia lui Henri Murray sunt asociate cu dorințele sufletului, nu ale trupului. Murray împarte necesitățile în primare şi secundare. Necesitățile primare ale lui Murray – sunt cele necesare pentru supraviețuire (hrană, apă, somn, etc), iar cele  secundare întotdeauna au un subtext psihologic. Acestea sunt:

Ambiția – necesitatea a atrage atenția, dorința de a impresiona;

Necesitatea materială – posesia bunurilor materiale, structurarea și organizarea.

Necesitatea de putere – agresiunea, dominarea, evitarea, autodistrugerea, respect;

Necesitatea de apreciere – include necesitatea de apartenență, de îngrijire, de ajutor, în răspuns emoțional.

Informaţia – este necesitatea de a obține şi a împărți cunoștințe, schimbul de experiență (intelectual şi emoţional).

Murray consideră că necesitățile și modalitățile de realizare a acestora stau la baza a ceea ce se numește personalitate. Și pentru una şi pentru cealaltă cea mai mare influenţă o are mediul înconjurător.

Toate acestea pot fi folosite pentru a conștientiza necesitatea după fapt. Să înțelegi diferența dintre „vreau“ și „trebuie“.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol distribuie prietenilor!