AFLĂ ce este INVIDIA şi cum scapi de ea!

Probabil fiecare persoană s-a confruntat cu invidia – un sentiment de furie și frustrare, resentimente și ostilitate, care apare din cauza bunăstării, succesului și superiorității altei persoane.

Invidia e un sentiment insidios, care poate transforma succesul celeilalte persoane, în sentimentul propriei inferiorități, iar bucuria altuia – în nemulțumire, resentimente, frustrare și furie.

Invidia întotdeauna e provocată de necesitatea nesatisfăcută de ceva (în dragoste, auto-realizare, respect, stabilitate, etc.), este întotdeauna asociată de comparația între tine şi  alții.

Există câteva versiuni ale invidiei. Conform uneia dintre ele, invidia – este un simț înnăscut în noi la nivel genetic, care ni s-a transmis de la strămoși. Adepții acestei teorii cred că invidia oamenilor în societatea primitivă îi împingea să se perfecționeze. De exemplu, vânătorul care avea mai puțin succes, simțind invidie, încerca să-şi facă o armă mai perfectă, să inventeze un plan mai viclean cum să atragă prada în capcană, şi în cele din urmă îi reușea. Această teorie consideră invidia ca o resursă și se referă la așa-numita “invidie albă”.

Mult mai răspândită este teoria care consideră invidia ca lipsă de resursă ( “invidia neagră“). Potrivit ei, manifestarea invidiei la om apare în procesul vieții sociale, ca urmare a unei abordări greșite în educația copilului. Atunci când părinții încep să-şi compare copilul cu alți copii, care au mai mult „succes“ (e mai ascultător, mai educat, mai inteligent, mai curajos, etc.). Astfel ei semănă în copil semința invidiei, din care în continuare vor crește fructele corespunzătoare. O astfel de cerință a adulților „să fii altul“ încurajează copilul să renunțe la dorințele și curiozitatea sa. Copilul începe să creadă că nu are nici ambiția și nici resursele necesare pentru a realiza ceva. El renunță la energia sa interioară, agățându-se de: “el are ceea ce nu am eu”.

Conform acestei teorii, leacul pentru invidie este de a găsi și de a folosi propriile resurse pentru a-ţi satisface nevoile. Doar atunci când persoana își realizează potențialul, invidia se poate transforma în admirație pentru cei care au reușit deja să facă aceasta. Se transformă în dorința de a învăța de la ei, în loc de a-i distruge cu gândurile, pentru curajul că şi-au urmat calea.

Un alt mod de a scăpa de invidie, este idea filozofică, care datează din înțelepciunea străveche Kahuna, identitatea învățăturii șamanilor huni din Hawaii. La baza acestei filosofii stă puterea recunoștinței. Ea spune: „Binecuvântează ceea ce vrei”.

Văzând un om care trăiește într-o casă bogată, binecuvântează acest om și casa lui. Văzând un om într-o mașină scumpă, binecuvântează acest om și mașina lui. Văzând omul în sânul unei familii minunate, binecuvântează acest om și familia lui.

Binecuvântând ceea ce ne dorim, îi oferim o trecere în viața noastră, chiar dacă încă nu avem acest lucru.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!