Arată, exprimă şi trăiește-ţi emoțiile!

Tot mai des auzim informații despre faptul că sentimentele şi emoțiile nu ar trebui înăbușite sau ignorate, ci din contra, arătate, exprimate şi trăite. Suprimarea sentimentelor – nu e o faptă eroică şi nici o normă de viaţă, ci o bombă cu acțiune lentă. Sau mai sunt şi astfel de situații: aici şi acum nu e nici locul, nici timpul pentru a exprima emoțiile, deci va fi nevoie să le exprimi mai târziu.

De ce e mai bine să-ţi trăiești emoțiile şi sentimentele, decât să le lași pe planul secund?

Prima cauză e evidentă, şi de ea nu a a auzit doar cel leneș – psihosomatica. Emoțiile noastre trăiesc în corp, iar dacă le înăbușim şi nu le exprimăm, ele se vor depozita în memoria musculară. Iar în acest loc apare o tensiune, în continuare – mai multe emoții se stratifică şi apare spasmul, adică – durerea şi boala. Fiecare boală are în sine un strat mare de emoții netrăite şi situații nesoluționate.

Ce să faci în acest caz? Învață să te exprimi, să comunici, să negociezi – e benefic şi pentru sănătate şi pentru relație. Te superi pe toți şi toate? Caută rădăcinile în relația ta cu părinții: vezi dacă nu eşti supărat pe ei până în ziua de azi? Una din cele mai răspândite cauze ale migrenelor – sunt încercările noastre de a conștientiza ceva ce e greu de înțeles, sau atunci când încercăm să găsim o soluție şi nu o putem găsi. Aproape întotdeauna, durerile sufletești au în anamneză un conflict mare, unde cineva a fost Agresor, cineva Victimă, şi în mintea bolnavului acești doi oameni din trecut, trăiesc şi îşi continuă conflictul în același timp – iar aceasta provoacă toate durerile sufletești.

A doua cauză, de ce trebuie să-ţi trăiești emoțiile sunt sentimentele de sistem netrăite.

Familia este un sistem care trăiește după legile sale. Ca orice sistem, el are grijă de echilibrul său. Şi unul de mecanismele de protecție a familiei funcționează astfel: când pe umerii unuia din membri cad acele sentimente, pe care el nu e în stare să le trăiască, atunci aceste emoții negative sunt aruncate în sistem, distribuindu-se între membrii familiei.

Imaginați-vă, că unul din strămoși a simțit o frică mare, însă din cauza circumstanțelor nu-şi permitea să o exprime – de exemplu, era soldat care lupta în război. Pe faţă nu-şi arăta emoțiile, deși în interior totul tremura de frică. Deci, el nu-şi permitea să simtă frica – acest sentiment a fost suprimat şi vărsat în sistem (familie). În acest caz, la unii dintre membrii familiei se vor manifesta fobii şi frici, fie în sistem se va naște o persoană, pe care acest sentiment de frică, pur şi simplu o va urmări. Aceste sentimente reprimate, ascunse se numesc sistemice. E suficient să fie descoperit, văzut şi retrăit acel sentiment inițial care a fost mecanismul de pornire. În exemplul nostru – e să ne închinăm acelui străbunel, care şi-a alungat frica atât de adânc. El, ca orice om avea dreptul să simtă frică pentru viaţa sa, când în jurul său plutea Moartea.

În aceste condiții sociale grele, pe care le trăiesc unii oameni astăzi, pot presupune că aceste sentimente se vor transmite copiilor şi nepoților noștri, deoarece aşa e legea sistemului: cele mai grele sentimente se transmit celor mai mici din sistem, celor care vin mai târziu – aceasta este plata lor pentru viaţă.

În baza acestor cunoștințe, vă dau un sfat: trăiți-vă sentimentele, dacă puteţi aici şi acum, în momentul în care apar. Nu le puteți trăi acum – lucrați la ele după, în psihoterapie, în orice practică. Iubiți, fiţi triști, bucurați-vă, dezamăgiți -vă – nu există sentimente nici “bune”, nici “rele”. Toate sentimentele ne sunt date pentru viaţă, pentru reacții adecvate referitor la ceea ce se întâmplă cu noi. Pentru că, amintiți-vă, ce spune Biblia: există timp pentru a plânge și timp pentru a dansa, timp pentru a îmbrățișa și timp pentru a te abține de îmbrățișări, timp pentru a iubi și timp pentru a urî.

Avem însă nevoie de foarte mult curaj, pentru a le permite tuturor sentimentelor noastre să fie.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!