Teoria unei vieţi…

Acest articol nu are nimic cu religia și cu alte lucruri, în care astăzi e acceptat să crezi și să plutești după fluxul paradigmelor culturale din trecut.

Nu sunt un om credincios. Deasemenea, îmi place să cred că am doar o viaţă – ca a unei bule de săpun, ce are doar o încercare de a nu se sparge, după 5 secunde şi să existe 10. Nu vreau să aștept o lume mai bună dincolo, în mormânt – raiul sau iadul, în care mă vor premia sau pedepsi. Nu vreau să trăiesc 10 milioane de vieți pentru a obține iluminare şi nici nu o voi face. Deasemenea, îmi mai doresc, să fiu înconjurat de oameni care gândesc la fel ca mine.

Haideți să încercăm să înțelegem, e atât de inofensivă convingerea oamenilor, că ei mai au o altă șansă “acolo”?

În opinia mea personală şi foarte umilă – cred că aceasta este cea mai mare şi dezastruoasă iluzie care ne formează ordinea de zi sau ordinea întregii vieți.

Sentimentele

Considerăm că doar noi, oamenii suntem capabili să simțim. Însă, cât de mulți oameni nu-şi permit anumite emoții şi sentimente de excitare, de teama că vor fi pedepsiți. Înăbușind în sine sentimentele „rele, ei cred în recompensă mai târziu. Nu va fi niciun premiu, doar vă înăbușiți pasiunea, pe care cu vârsta e tot mai greu s-o repeți.

“Mâine”

Există o glumă, că omul alergând la toaletă, întotdeauna ajunge la timp. Şi totul, e pentru că nu poate amâna aceasta pe altă zi. Atunci, de ce alte acțiuni, proiecte, declarații de dragoste etc. le amânăm cu atâta ușurință sau le înlocuim cu altele, mai puțin importante? Poate pentru că fiecare mâine se desfășoară după obiceiul, că avem zile de rezervă, care la bătrânețe ne duc cu gândul despre o altă viaţă.

“Să laşi ceva în urma ta”. 

Dacă ai scris o carte şi ai citit o recenzie bună despre ea, e minunat. E încă mai minunat, dacă fiul tău e Mark Zuckerberg sau Steve Jobs şi toată lumea îl admiră. Acestea sunt scopuri corecte ale unei persoane care trăiește doar o viaţă. Însă, cei mai mulți oameni, cred că trebuie să lase ceva în urma lor. Şi acest “ceva” desigur le ocupă toată viața. Chiar credeți că murind la nivel fizic, te vor mai interesa lucrurile lumii fizice?  Pur şi simplu, nu aţi reușit să faceți ceva valoros, dacă muriți cu gândul că veți fi apreciat după moarte. Faceți lucruri importante fără să amânați. Lăsaţi oamenii să vă aprecieze azi, iar ce va rămâne pe mâine, aceea va rămâne. Ce îţi pasă ce va fi după?

Viaţa=1 zi×365×durata vieţii

Toți vom trăi vieți diferite – cineva câteva zile, cineva va ajunge la 100 de ani, cu o minte sănătoasă şi va pleca, înțelegând că nu mai are nimic de făcut aici şi poate pleca mai departe.

Când mă gândesc la viața pe care o mai am de trăit, văd că statistic, mai sunt aproximativ 40 de ani 40×365=14600 de zile . Adică un număr exact de zile care devine tot mai mic. În fiecare dimineață acestă cifră se micșorează. Probabil îţi imaginezi că acest contor, când va ajunge la zero, va ticăi din nou. Însă logica îţi spune că acest lucru nu se va întâmpla – el pur şi simplu se va opri, şi vei înceta să mai semnifici ceva în această lume. Tot ce putem face e să trăim aşa, ca în fiecare seară, să nu-ţi pese de acest cronometru – iar tu nu ai fi putut trăi ziua mai bine decât atât..

Plăcerile

Aţi observat că tot ceea ce îi aduce omului plăcere, ori e ceva interzis, ori rușinos? Ţara în care locuiesc eu, ocupă locul 108 în lume după Indicele International al fericirii. Conștientizați că lucrurile interzise, condițiile ce sunt puse, morala şi valorile, care sunt la noi, inventate de cineva până la noi, fac din ţara noastră un pustiu gigant de oameni nefericiți. Oameni care așteaptă un conducător mai bun, minunea cu peștișorul de aur sau pur şi simplu următoarea încercare de a trăi fericit într-o altă viaţă. Uitați-vă la Topul fericirii, uitați-vă la cultura acestor oameni şi pur şi simplu luaţi de la ei măcar puţină fericire.  Lor nu le pare rău, pentru că ei sunt foarte fericiți.

Ce e de făcut?

Nu vreau să dau sfaturi de genul: “Trăiţi această zi, de parcă ar fi ultima”. Pot doar să vă propun să faceți lucruri simple – începeți propriul startup şi depuneți efort să obțineți succes într-un timp cât mai scurt, faceți copii, dacă tot amânați acest lucru, chemați-o pe fata simpatică la întâlnire, sau  declară-i iubirea celei care e în inima ta. Când veţi face aceste lucruri mici, veți înțelege ce să faceți în continuare – iar aceasta va fi o altă viaţă.

Şi, țineți minte un lucru: nu există niciun fel de a doua şansă, niciun fel de cronometru, care să ticăie din nou când va ajunge la zero, nicio carte nu are dreptul să-ţi spună cum să obții plăcere în acestă viaţă, în care vi s-a dat foarte puțin timp şi cu siguranță îţi vor lua tot, după o singură clipă universală.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!