9 markeri, care spun despre faptul că plătim datoriile strămoșilor noştri

De multe ori, în practica psihologică, se întâlnesc cazuri când e greu de înțeles, de ce persoana e urmărită de eșecuri, sau de unde s-a luat pe neașteptate o anxietate inexplicabilă, care apare în mod regulat sau periodic. Persoana spune, că simte de parcă nu şi-ar trăi propria viaţă. În acest caz, o soluție bună este de a apela la istoria familiei, iar pe parcursul cercetării, poate fi găsită sursa simptomului, pe care ruda a proiectat-o asupra descendenților, fără să-şi dea seama de acest lucru.

Iată 9 markeri, care permit identificarea distructivității sistemului familial.

1. Sindromul aniversării

Verificați cu atenție datele celor mai importante evenimente din viața voastră, dacă sunt repetări sau sincronizări (data naşterii, căsătoriei, decesului, nașterea copiilor, bolilor etc.).

2. Semnificația numelui

Numele persoanei este unul din pilonii identității sale. Numele, prenumele  poate determina locul unei persoane în timp, spațiu și istorie. Prezența aceluiași nume în mai multe generații poate fi, de asemenea un motiv de a lua în considerare cauzele alegerii numelui și așteptările asociate cu el. Freud scria că “Numele face din copii fantome”.

3. Relațiile şi așteptările de rol în familie.

Identificați relațiile dintre membrii familiei, comparați modelele de relații în mai multe generații, probabil că veți observa asemănări.

4. Secretele de familie.

Prezența secretelor nerostite sau rușinoase în familie (incest, viol, închisoare, boli psihice, etc.), nu în mod deschis, însă influențează distructiv asupra urmașilor, manifestându-se în acțiuni inexplicabile cum ar fi: atacuri bruște de frică şi anxietate, precum și alte ciudățenii în comportamentul membrilor familiei.

5.Mituri de familie.

Obiceiurile şi ritualurile de obicei consolidează familia, însă în unele cazuri, regulile stricte de familie mărginesc dezvoltarea personală a membrilor, şi chiar poate avea un impact negativ asupra bunăstării psihologice, care se manifestă prin diferite simptome fizice şi psihologice.

6.Accidentele, bolile, moartea prematură, avortul spontan şi alte evenimente tragice care se repetă din generație în generație. Dacă ați observat acest fapt, cu un grad mare de probabilitate, s-ar putea indica prezența transmisiei transgeneraționale şi efectele repetării transgeneraționale.

7. Prezența doliului nefinisat în familie (e vorba de cei plecați, însă neîngropați)

8. “Sindromul mamei moarte”  – Pierderea mamei la o vârstă fragedă, depresia mamei în primul an de viață a copilului.

9. “Copil de înlocuire” – dacă copilul născut reprezintă o compensație pentru pierderea altei persoane, copil, soț, frate, atunci acesta deasemenea e un motiv pentru un studiu al generațiilor.

De remarcat faptul, că prezența acestor markeri nu pun o diagnoză problemei, însă permit de a determina cercul, în care poate fi găsit firul, ce va descurca ghemul care nu-i permite persoanei să ia decizii şi să trăiască liber.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!