Află care sunt metodele distructive şi constructive de trăire a emoţiilor

Emoțiile trăiesc în corp şi doar prin corp se elimină. Dacă e să te gândești şi să analizezi, cu capul înțelegi totul, însă oricum te enervează.

De exemplu, ai o relație dificilă cu mama. Dacă vei striga şi nu-ţi vei schimba atitudinea faţă de ea, atunci e inutil. E același lucru, ca şi cu durerea de dinți când folosești analgezice şi nu mergi la medic să tratezi dintele. La fel e şi cu relațiile, ele au nevoie să fie tratate. Astăzi vom vorbi despre furie, deoarece în orice interacțiuni complexe de emoții, există foarte multă furie. Ieșirea din multe stări dificile, precum e sentimentul de vinovăție şi resentimentele au loc prin furie. Şi refuzând să trăiești furia nu poți merge mai departe.

Vreau să separăm trăirea emoțiilor în constructive şi distructive. Cele care provoacă durere şi cele care nu sunt dăunătoare:

Metodele distructive

Grosolănie

De exemplu, situația când șeful te-a înfuriat extrem de tare, iar furia a rămas în interior şi cu această bombă poți să nu ajungi acasă, ci să-ţi reverși toată furia pe casiera din magazin care lucrează încet şi face o greșeală, sau pe cei care te irită foarte tare cu fața lor fericită. Chiar dacă nu vei avea sentimentul de vină, emoțiile negative ale altei persoane pe care a fost turnată acestă furie, neapărat se vor întoarce la tine cândva. Din nou.

Trolling pe Internet

Această metodă pare mult mai sigură şi fără pedeapsă. O pagină anonimă cu siguranță nimeni nu o va bate. Te-a înfuriat șeful – poţi să-i scrii o răutate pe pagina lui, sau o prostie, sau să provoci pe cineva, ş.a…Însă legea karmei lucrează şi aici, chiar dacă legile statului nu sunt peste tot…

Să înjuri

De exemplu: soțul a venit şi a ţipat la tine, tu îi răspunzi în același mod. Deoarece crezi că tu ai dreptate. Soțul care te-a provocat, este cauza emoțiilor tale negative, trebuie urgent să le exprimi. Însă în acest mod, nu faci decât să aprinzi focul şi mai tare, intensifici conflictul şi nu iese nimic bun din aceasta. Cearta întotdeauna ne stoarce de puteri, iar după ea rămânem goliți şi nefericiți. Chiar dacă ai câștigat în această ceartă.

Să bați pe cineva

Indiferent pe cine: copilul, bărbatul, câinele, pisica…Pedeapsa corporală a copiilor, în timpul unei crize emoționale a părinților, este extrem de traumatizantă. Ea provoacă în copil umilință şi tot odată ura pe care ei nu o pot exprima. Dacă îți vei lovi soțul, atunci o poți primi înapoi, ceea ce din păcate nu e o raritate. Statisticile mai spun, că jumătate din femeile care au suferit violența domestică, începeau bătaia primele, neașteptându-se că bărbatul i-o poate returna înapoi. Aceasta nu-i justifică pe bărbați, însă nici pe femei nu le onorează.

Răzbunarea

Deseori în momentele de mânie, ni se pare că dacă ne vom lua revanșa, ne vom simți mai bine. Răzbunarea doar amplifică conflictul şi mărește distanța între parteneri.

Sexul

Nu e cea mai bună metodă de a te descărca, deși e o metodă fizică. Pentru că sexul – este totuși o ocazie să-ţi arăţi dragostea faţă de partener, şi nu să te folosești de el. Starea noastră de spirit în timpul relațiilor intime se reflectă foarte mult, asupra relației în întregime. Iar legăturile întâmplătoare cu oricine, pentru a te descărca, nu doar că nu sunt benefice, ci chiar dăunătoare.

Metode constructive de trăire a emoțiilor

Sportul

Sportul este extrem de popular, iar acest lucru e minunat, pentru că cu ajutorul lui lucrăm cu corpul, iar emoțiile în acest mod se duc. În timpul oricărei sarcini asupra corpului, emoțiile pleacă. Observați cât de ușor şi bine te simţi, după ce ai făcut sport.

Masajul

Toate blocurile în corpul nostru  – sunt emoțiile netrăite.  Un masaj de calitate, care înmoaie aceste puncte, ne ajută să facem faţă emoțiilor.

Să baţi o pernă

Atunci când îţi doreşti să baţi pe cineva, încearcă în acest moment să-ţi direcționezi mânia asupra unei perne. O poţi bate din suflet. Important e să nu dormi pe această pernă – lăsați să fie ca un echipament sportiv.

Cântă!

Când cântam putem elibera din inimă durerea şi furia. Cântecele pot fi diferite, melodiile deasemenea.

Plângi!

O metodă foarte feminină, pe care o folosim uneori, însă nu o apreciem la justa valoare. Când suntem furioși, ce facem ? Cel mai des țipăm. Însă când țipăm, nu putem plânge. Lacrimile însă sunt o variantă feminină de a arde karma negativă.

Scrieți scrisori despre supărări

Pentru fiecare persoană  sau situație concretă, scrieți-le despre supărare, durere, teamă, dezamăgire, tristețe, iertare, mulțumire şi până la dragoste. Puteți finisa aceste scrisori diferit. Dacă nu doriți să mai aveți nimic cu această persoană scrieți-i “te eliberez”, iar dacă această persoană e importantă pentru tine, atunci fraza finală va fi “te iubesc”.

Spălarea vaselor

Încercați, când sunteți supărat pe cineva să spălați vasele, podeaua, sau curățați chiuveta să strălucească. Astfel trăim emoțiile prin corp şi spălăm mizeria din inimă.

Sursa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!