Cum te eliberezi de o persoană sau o situație care te macină mai mulți ani…

Dependența emoțională – este pierderea autonomiei personale sau sentimentului de autonomie personală din motive emoționale.

Există multe tipuri de dependenţă emoțională:

– Aceasta poate fi o relație de dragoste cu o anumită persoană, cu care relația s-a încheiat sau invers, nicidecum nu se poate rupe.

– Poate fi dependenţa de însuși sentimentul iubirii (erotomania), astfel încât obiectul sentimentului nu este unic.

– Poate fi dependenţa bazată pe sentimentul de datorie, când de exemplu, femeia nu-şi poate lăsa partenerul dependent de droguri sau alcool, pentru că el fără ea „s-ar pierde“, iar ea se va simți vinovată.

– Poate fi dependenţa bazată pe sentimentul se ură sau supărare, când relația nu se încheie, pentru că aceste sentimente nu-şi găsesc rezolvarea.

– Poate fi dependenţa de mamă (sau altă persoană) cu care s-a produs o fuziune emoțională. În acest caz subiectul automat simte aceleași sentimente ca şi obiectul, ş.a.

Subiectul poate suferi mulți ani de sentimentul care îl face dependent, uneori chiar fără să-şi dea seama, uneori fiind împăcat cu el, iar uneori, nedorind să se separe. Ajutorul psihologic în acest caz este îndreptat spre a face omul să treacă din starea de dependenţă în cea de independenţă, iar în continuare dacă va dori, în starea de interdependenţă.

Eliberarea întotdeauna e însoţită  de sentimentul de lejeritate şi lipsa de restricții, un răspuns calm și echilibrat la comportamentul celeilalte persoane.

Utilizând metoda terapiei imaginar-emoționale, am reușit să găsim câteva modalități rapide și eficiente pentru rezolvarea problemelor de mai sus.

Iată un exemplu:

Mi s-a adresat un bărbat tânăr: “Nu pot să-mi uit prima soție. Ea m-a părăsit 3 ani în urmă. S-a căsătorit, s-a mutat cu traiul în altă ţară, are deja şi un copil. Iar eu 2 ani am fost în depresie, am renunțat la sport, nu-mi mai doream nimic. Apoi am reuşit să depăşesc situaţia, m-am recăsătorit, însă nu pot iubi a doua soţie, pentru că mi-o imaginez mereu pe prima. Chiar mă simt rușinat faţă de actuala soţie, însă nu pot să fac nimic”.

– Asta înseamnă că sunteți dependent de prima soție. Încă nu aţi eliberat-o.

– Ba nu, în doi ani am depășit situația.

– Vom verifica. Imaginați-vă că în faţă pe scaun stă prima soţie. Ce simțiți?

– Nimic. Nici nu-mi pasă.

– Atunci cu ușurință îi vei putea spune: “La revedere, îţi doresc să fii fericită în viaţa personală!”

– Nu, aceste cuvinte nu i le pot spune.

– Deci, asta înseamnă că sunteți dependent de ea.

L-am rugat atunci să găsească o imagine a sentimentelor pe care le-a investit în prima soție și care încă i le oferă. El a spus că acesta e un buchet frumos de flori.

– Atunci, ia-ţi sentimentele şi lasă-le să între în corpul tău, acolo unde îşi doresc ele.

– Acest buchet mi-a intrat în piept şi m-am simțit atât de bine. Energia s-a întors. Mi-a fost mai uşor să respir, iar mâinile se ridică singure. Nici mâinile nu le puteam ridica, după plecarea ei.

– Iar acum priviți din nou această femeie (arăt spre scaun).

– Ciudat, acum e doar o femeie, ca multe altele.

– Acum poți să-i urezi fericire în viaţa personală?

– Da, foarte uşor.

– Atunci spuneți şi priviți ce se întâmplă cu imaginea.

– Spun şi văd cum imaginea se îndepărtează şi se micșorează. A dispărut complet şi mă simt mai bine.

– Iar acum priviți a doua soție.

-Da, acum o pot privi.

– Îi puteți oferi buchetul ei. De fapt cum doriți…

Întoarcerea “capitalului” investit înapoi (în corpul subiectului), când a avut loc distrugerea relațiilor, eliberează subiectul şi face obiectul preferat neutru, la fel ca toți ceilalți oameni.

Autor: N. Linde, psihoterapeut