Personalitate nevrotică: sete nepotolită de atenţie, acceptare şi laudă

Setea de atenţie, acceptare şi laudă întotdeauna e legată de o stare şi o percepție nevrotică.

Persoana care are nevoie de atenţie, în același timp e foarte dependentă de această atenţie. Ea crede că are foarte mare nevoie de aceasta şi în același timp se teme să piardă această atenţie. Pierzând-o însă trăiește o furtună de emoții şi nu din cele mai plăcute: acestea pot fi furie, mânie, agresivitate, anxietate, gelozie – lista este lungă.

Această stare nu poate fi numită fericită. Însă e o stare absolut normală. Dacă e o stare sănătoasă – e complicat de spus, nu prezintă pericol pentru viaţă, însă nici o viaţă plină nu poate fi numită, deși astfel trăiesc multe persoane. Cu siguranță nu e o patologie şi nici tratament nu necesită, iar de ajutor vei avea nevoie, doar dacă ai obosit de această stare şi dorești să înveți să trăiești altfel, însă nu știi cum.

Să simți necesitatea atenției, pentru un om matur e greu. E normal pentru un copil, care este încă alăptat. Poate e normal până la trei ani, maximum până la cinci. În continuare dacă copilul nu poate fi integru şi interesant sie însuși – el e nevoit să caute interes în altă parte.

Această persoană trăiește într-o lume cu o sete nepotolită de atenţie, grijă şi acceptare. Se comportă corespunzător: întotdeauna ia în calcul acel beneficiu, pe care are nevoie să-l obțină de la oameni. Toate acestea se întâmplă inconștient. Dacă îl vei întreba direct , îţi va spune că nu e despre el.

Persoanele care simt această sete nepotolită de atenţie, acceptare şi laudă de obicei sunt destul de decenți, plăcuți atunci când fac complimente, știu cum să-ţi simtă propria importanţă, pot vorbi frumos, pot să-i ofere interlocutorului plăcere atât cu cuvinte cât şi cu acțiunile sau gesturile sale, demonstrându-i cu toate mijloacele posibile participarea sa. Şi toate cu un scop bine determinat, mai exact cu o necesitate.

O astfel de persoană are nevoie de aprobarea dvs. pentru a-şi reîncărca propria importanță. Jucându-şi rolul, are nevoie din partea ta de “aplauze”, ca de oxigen. Iar aplauzele nu sunt tocmai aplauze: pentru cineva e suficient un simplu mulțumesc, altcineva va avea nevoie de epitete mărețe, al treilea va aștepta cu nerăbdare îmbrățișările tale, al patrulea se poate mulțumi doar cu zâmbetul tău, al cincilea va aștepta cuvinte bune despre el,  în cercul prietenilor. Cum exact, nu e important, important e că e nevoie să-l răsplătești cu atenția şi acceptarea ta, să-l lauzi sau cel puţin să nu-l ignori.

Pentru o astfel de laudă persoana e gata să muncească, să se străduie, să corespundă, să dezvolte o activitate, să joace roluri, să fie util şi de ajutor.

Să fii supărat pe astfel de oameni e inutil, iar dacă nu eşti specialist, la fel, nu încerca să-l ajuți. Ajutorul pentru o astfel de persoană, e bine venit numai în momentul în care se naște conștientizarea modului în care trăiește și ceea ce face, și cu această cunoaștere, probabil că apare dorința firească de a nu mai trăi astfel. La acel moment, persoana este deschisă pentru lucruri noi și necunoscute.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!