Încetează să te mai dăruiești!

“Întotdeauna mi te dăruiai, iar el mi-a dăruit cel mai frumos cadou – pe mine însumi” – spunea eroina unui film.

Să dăruiești tot, fără să ceri ceva în schimb – oare nu aceasta este esența iubirii? Haideți să fim sinceri. Făcând toate acestea – nu cereți nimic….decât iubire! Iar iubirea după cum se știe – nu se vinde. Chiar şi în schimbul sacrificiului şi dăruirii. Ea ori există, ori nu.

Dăruind şi investind ceva – nu faci decât să-ţi transformi partenerul într-o filială a ta. Te multiplici pe tine, nelăsându-i şi lui spațiu liber. El (ea) deja nu se mai vede de după muntele de cadouri. Pe cine iubești în acest caz? Pe tine şi doar pe tine.

Înconjurând partenerul cu grija şi atenția ta, nu faci decât să presupui că e un infim neajutorat, iar fără tine se va pierde. Desigur fiecare din noi are nevoie de îngrijire – de exemplu, când suntem bolnavi, sau ni s-a întâmplat o nenorocire. Însă, dacă  grija este unica manifestare a iubirii de care eşti capabil, nu faci decât să forțezi persoana de lângă tine să se simtă bolnavă şi nefericită. Nu-i de mirare că dacă se va obișnui cu acest rol şi va obține beneficiile sale, va cere de la tine tot mai mult şi mai mult, învinuindu-te că grija ta nu e corectă, nu e aşa cum ar trebui să fie.

Şi aici te așteaptă o descoperire interesantă. Nu te iubești şi nu te valorezi. Ai nevoie în mod constant de confirmarea propriei valori, importantă pentru cealaltă persoană. „La urma urmei, el (ea) fără mine, va fi pierdut!“

Da, o persoană puternică, încrezătoare în sine, e mult mai greu să o iubești. Pentru că, de ea au nevoie şi alţii. Mai multe persoane sunt fascinate şi vor fi bucuroase de compania ei. Iar ea, în orice moment poate fi interesată de altcineva, mai mult decât de tine.

“O femeie inteligentă are grijă de sine, iar una care nu gândește – de soțul ei” Același lucru se referă şi la bărbați.

Egoism? Ba nu, “dăruindu-te cuiva” – este egoism adevărat. Savurând jertfirea de sine – nu faci decât să-ţi crești orgoliul. Şi te înconjuri cu propriile calități din umbră – ele sunt în fiecare din noi. Pentru că jertfirea de sine poate justifica furia sau aroganța, înăbușirea intereselor străine şi încă multe alte lucruri “frumoase”.

Încetând să oferi şi să te sacrifici constant – rămâi cu tine însuţi. Cu tot binele şi răul care e prezent în sufletul tău. Şi vei fi nevoit să te lovești cu aceasta, faţă în faţă. Şi să iubești. Oare nu de aceasta fugi, atunci când te dăruiești?

Autor: Lana Tayges