Calitatea relaţiilor cu alte persoane, depinde de atitudinea pe care o ai faţă de tine însuţi…

De modul în care ne tratăm pe noi înșine, depinde calitatea relațiilor cu ceilalți. De aceea e foarte important să înțelegi atitudinea față de tine, anume acest lucru ar putea fi cel mai bun cadou pentru cei dragi. Pentru ca relațiile cu alți oameni să meargă bine, este necesar să mergi în viață pe propriul tău drum. De ce atunci ne este atât de greu să facem ceea, ce ne face fericiți?

Grija, atenția şi iubirea din partea adulților, le formează copiilor încrederea în prezenţa altei persoane, ceea ce duce la separarea treptată de mamă. Sarcina cea mai importantă a părinților – să-şi ajute copilul să treacă ușor prin procesul de separare şi să devină adult. Copiii citesc mereu mesajele acestei lumi, ce-i poate învăța ea, ce sarcini au în faţă. Citirea mesajelor se face la nivelul senzațiilor, care formează sfera emoțională a copilului. Astfel treptat se formează structura personalității lui.

Atunci când relația cu mama nu este sigură, se pot produce întârzieri în dezvoltarea intelectuală a copilului. Acest lucru este legat de faptul că copilul nu se simte în siguranță, există o alarmă în relația cu alte persoane. El nu poate cunoaște calm lumea, nu-şi poate arăta curiozitatea faţă de ceea ce vede, dacă situația din jurul său este nefavorabilă. Copiii mici au capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea pentru tot ce se petrece în jurul lor. Copilul nu are acces să înțeleagă că mama e supărată, deoarece tata s-a întors târziu. Vor trece probabil mulți ani până când va conștientiza că nu el e motivul, pentru tot ce se petrece în jurul său.

Cele mai multe traume psihologice suportate în copilărie, sunt provocate de părinți.

Părinții agresivi, respingători stau la baza tuturor sentimentelor de neputință ale copilului. Când va fi adult, el se poate căsători cu un agresor şi să nu poată vedea posibilitatea de a pleca de lângă el. Deoarece neputința,  este mult mai profundă, decât durerea provocată de părinți. Desigur fiecare din noi poate deveni alt om, însă pentru aceasta necesită un nivel foarte înalt de conștientizare a comportamentului său. Pentru acesta este nevoie să treacă un proces foarte greu de scoatere a proiecției asupra altei persoane, să conștientizeze cauza principală a comportamentului. Tot ce nu cunoaștem despre noi, se va proiecta asupra celor din jur.

Procesul proiecției constă din 5 etape:

La prima etapă de proiecție a materialului inconștient persoana e încrezătoare că toate senzațiile sunt exterioare.

La a doua etapă, va începe a observa diferențele dintre opiniile ei și adevăratul „eu“ al altei persoane.

La a treia etapă are loc reevaluarea partenerului. Cine este el sau ea? Partenerul e privit cu alți ochi. Acest proces nu întotdeauna decurge independent. La etapa a doua persoanele obosesc de lupta şi suferința provocată de relațiile nesatisfăcătoare şi se pot adresa pentru ajutor unui specialist.

La etapa a patra, persoana recunoaște că percepea partenerul ca pe o parte a sa, și aștepta de la el, ceva care nu corespundea esenței sale. Și, e un mare succes, deoarece se scot de pe umerii partenerului așteptările și fanteziile.

La etapa a cincea studiem însăși proiecția, ce parte a psihicului nostru a fost proiectată.

Ce ne oferă în cele din urmă relațiile?

Proiecțiile ne spun că avem părți necunoscute, necontrolabile ale psihicului care intră în viaţa noastră şi ne aduc durere şi suferință. Şi cât ar fi de straniu, însă doar prin suferință avem posibilitatea să conștientizăm părțile necunoscute ale psihicului nostru. Deasemenea, când vom reuși să conștientizăm proiecțiile noastre, vom vedea că partenerul nu ni se aseamănă, să acceptăm că el e altul – toate acestea stimulează creșterea ambilor parteneri.

Într-o relație, fie rămânem prizonierii copilăriei, fie suntem liberi pentru iubire, pentru dezvoltare, pentru cunoașterea de sine.

Autor: M. Mayfat

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!