Psihosomatica: corpul este locul unde trăiește trecutul nostru…

Fiecare dintre noi are postura sa – ea e unică. După ea poți cunoaște omul din depărtare. Pe ea poți citi ce a trăit omul de-a lungul vieții.

Însă, vine un moment când dorim să ne îndreptăm şi să ne mișcăm înainte. Atunci înţelegem că posibilitățile corpului nostru sunt infinite, iar schimbându-se, este capabil, să ne deschidă părți pierdute și uitate de noi înșine.

Personalitatea noastră se reflectă destul de exact în corpul nostru, determinând astfel modul de a ne mișca, de a ne manifesta, poziţia lui – spune psihoterapeutul Vincenzo Rossi. Postura devine asemănătoare cu armura, care ne apără zilnic. Poziția corporală nu poate fi incorectă, chiar dacă corpul pare răsucit, cocoșat sau ciudat. Aceasta este întotdeauna rezultatul creativ la o circumstanță, cel mai des neplăcută, cu care ne-am lovit în viaţă.

De exemplu, în trecut am eșuat în dragoste, de aceea sunt convins, că dacă îmi voi deschide inima, aceasta îmi va aduce din nou dezamăgire şi durere. Prin urmare, este firesc și logic că voi fi închis, pieptul va tras în interior, plexul solar se va bloca, iar picioarele vor fi încordate. Într-o poziție deschisă și de încredere nu aş fi putut suporta durerea pe care am experimentat-o atunci când am fost respins.

Deși, atrofia sentimentelor nu este o calitate bună, la momentul potrivit, te ajută să te protejezi şi să ai grijă de tine. Cu ce poate ajuta psihosomatica?

Când corpul deja nu te mai protejează

Corpul exprimă ceea ce suntem în acest moment, aspirațiile noastre, trecutul nostru – ceea ce credem despre noi înșine și despre viață. Prin urmare, orice schimbare în destinul nostru, precum și orice schimbare a sentimentelor și gândurilor noastre va fi întotdeauna însoțită de schimbări în organism. Deseori schimbările, chiar și cele profunde, nu se observă la prima vedere.

La un moment dat, îmi dau seama că postura nu-mi mai satisface nevoile de viaţă, că viaţa mea s-a schimbat și ar putea să devină şi mai bună. Voi descoperi că pot avea o viaţă sexuală fericită în loc să mă agăț de ideea că viaţa este un viol sau o impotenţă. Sau poate voi dori să mă deschid complet pentru iubire. Atunci, a venit momentul să înlătur blocurile vechi, să-mi direcționez corpul. Eu sunt dispus să mă schimb, nu doar să-mi imaginez că mă schimb, sau mai rău, să cred că deja m-am schimbat. Una din scopurile muncii cu corpul prin mișcare – este schimbarea.

Ce putem citi pe corpul nostru?

Corpul ne spune despre suflet, despre esență.

Picioarele ne arată cum omul se sprijină de pământ şi în ce contact se află cu el: poate o face cu frică, încredere sau repulsie.

Respiraţia ne vorbeşte despre relațiile cu lumea înconjurătoare, şi chiar mai mult despre relaţia cu lumea interioară.

Genunchiul dislocat în interior, retroflexia șoldurilor, o sprânceană ridicată – toate acestea sunt semnale, note autobiografice care ne caracterizează şi spun povestea noastră.

Se spune adesea, că schimbările psihologice duc la schimbări corporale. Însă, mai des, e exact invers. Când lucrăm cu corpul fără să avem mari așteptări, ci pur şi simplu obținem plăcere din scoaterea blocurilor corporale sau tensiunii, pe neașteptate descoperim în interiorul nostru, teritorii interne noi.

Scoaterea tensiunii în regiunea pelviană şi întărirea muchilor de la picioare, vor da naștere unor senzații fizice noi, care vor fi percepute la nivel psihologic ca încrederea în sine, dorința de a savura viaţa, de a fi mai degajat. Același lucru se întâmplă când îndreptăm pieptul.

Posibilitățile corpului nostru sunt nelimitate, din el putem extrage, ca din pălăria magicianului, piese pierdute și uitate de noi înșine. Corpul are limitele sale, de acea e nevoie de o muncă enormă, uneori zilnică. Trebuie să-ţi oferi timp, să repeţi cu răbdare, să încerci iar şi iar, să observi schimbările uimitoare, uneori neașteptate.

Scoaterea fiecărui bloc, eliberează o cantitate enormă de energie, care până în acest moment se reținea. Şi totul începe să ţi se dea mai uşor.

Vincenzo Rossi

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!