Relatii

Studiu: persoanele cu un IQ ridicat nu au nevoie de prieteni pentru a fi fericiți!

Auzim deseori, că legăturile apropiate şi comunicarea îmbunătățesc calitatea vieții, ne scapă de depresie, ne fac viaţa mai bună. Se pare, că oamenii cu un nivel avansat de inteligenţă, nu au nevoie de un cerc mare de prieteni pentru a se simți fericiți. Iată cum explică psihologii acest fapt:

Cândva strămoșii noștri trăiau în comunități pentru a supraviețui. Astăzi, omul poate supraviețui în singurătate. Psihologii au studiat cum ne afectează viaţa densitatea populaţiei, utilizând pentru experiment “teoria savanei”.

Această teorie presupune, că milioane de ani în urmă, primatele confruntându-se cu lipsa de hrană în jungla africană s-au mutat în savana ierboasă. Deşi, densitatea populației în savană era de doar 1 om/ kmp, strămoșii noştri trăiau în clanuri câte 150 de oameni. “În aceste circumstanțe, contactul permanent cu prietenii şi aliații era necesar pentru a supraviețui şi pentru procreare” – explică cercetătorii.

Astfel, utilizând datele celui mai mare sondaj cu participarea a 15 mii de americani autorii au analizat cum influențează densitatea populației asupra stării emoționale şi dacă e nevoie de prieteni în ziua de azi pentru a fi fericit.

În același timp, au fost luați în considerare indicatorii de dezvoltare intelectuală a respondenților. Locuitorii orașelor dens populate au arătat niveluri mai mici de satisfacție de viață, comparativ cu locuitorii din regiunile slab populate. Cu cât persoana menținea mai mult contactul cu prietenii, cu atât mai mare era “indicele fericiri”. Aici totul coincidea cu “teoria savanei”.

Însă acest experiment nu a funcționat în cazul celor cu indicele de inteligenţă mai mare decât mediu. Respondenții cu IQ scăzut sufereau de plictiseală, de două ori mai mult decât intelectualii. Deși viaţa în orașele mari nu-i speria pe cei cu IQ înalt, prea multă conversație cu prietenii nu-i făcea mai fericiţi. Oamenii cu IQ-ul mai mare sunt predispuși să piardă mai puţin timp pe conversații, deoarece sunt concentrați pe alte scopuri  pe termen lung.

“Progresul tehnologic şi internetul ne-au schimbat viaţa, însă omul continuă să viseze în secret la întâlnirile în jurul focului de tabără. Oamenii cu un IQ înalt – sunt o excepție – consideră autorii studiului. Ei sunt mai bine adaptați la rezolvarea noilor sarcini evoluţionare, se orientează mai rapid în mediul şi circumstanțele noi. Suportă mai uşor stresul din marile oraşe şi nu au nevoie atât de mult de prieteni: pentru fericire nu au nevoie de o reţea socială construită după modelul strămoșilor noștri. Ei sunt destul de fericiți de la sine”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie prietenilor!

Exit mobile version