Cum ieși dintr-o relație codependentă: 12 sfaturi utile.

Dacă trăiești cu problemele persoanei dragi, dacă tinzi să-i controlezi mereu viața, dacă simți că te dizolvi în celălalt uitând de tine, atunci ești predispus la codependență, iar cartea lui Melody Beatty „Salvezi sau te salvezi?” – este pentru tine. Publicăm un extras care îți va arăta cum să scapi de codependență.

1. Îndepărtează-te de obiectul dependenței

Detașarea se bazează pe convingerea că fiecare om este responsabil pentru sine, că nu putem rezolva problemele care nu trebuie rezolvate și că îngrijorarea este inutilă.

2. Detașează-te

Majoritatea persoanelor codependente sunt impulsive. Reacționează cu furie, vinovăție, rușine, ură de sine, anxietate, resentimente și disperare. Practicând detașarea, îți poți reduce reacțiile distructive față de lumea din jur. Separă-te de lucruri. Lasă lucrurile în pace și lasă oamenii să fie așa cum sunt. 

3. Eliberează-te

Persoanele codependente tind să controleze. Orice încercare de a controla este o iluzie. Oamenii, fie vor opune rezistență eforturilor noastre, fie își vor dubla eforturile pentru a demonstra că nu pot fi controlați.

Singura persoană pe care ai dreptul să o controlezi – ești tu. Îndepărtează-te. Retrage-te. Preia controlul asupra ta și asupra responsabilităților tale. Eliberează-i pe alții, permițându-le să fie ceea ce sunt. Făcând acest lucru, te vei elibera.

4. Încetează să fii o victimă.

Persoanele codependente îi salvează pe ceilalți de responsabilitate. Fac totul în locul lor, iar apoi se supără pe ei pentru ceea ce au făcut. După care se simt folosite și își plâng de milă. 

5. Fii independent(ă)

Unele femei se tem să fie singure. Noi, oamenii suntem capabili să trăim fără nicio ființă umană alături. Nu mai căuta fericirea în alte persoane. Sursa ta de fericire și bunăstare nu se află în alții; Se află în tine. 

6. Trăiește-ți propria viață.

Cel mai sigur mod de a înnebuni – este să te implici în treburile altora, iar cel mai rapid mod de a deveni sănătos și fericit din punct de vedere mental – este să-ți vezi de treburile tale.

7. Iubește-te

Fiind codependenți, de multe ori nu ne iubim. Trebuie să fii bună cu tine. Valoarea ta de sine va crește prin acțiuni pline de bunătate și milă, nu egoism.

8. Învață arta acceptării

Acceptarea – înseamnă că recunoaștem și acceptăm circumstanțele noastre, inclusiv pe noi înșine și oamenii din viața noastră, așa cum suntem noi și ei.

9. Trezește-ți simțurile

Sentimentele suprimate ne blochează energia, ele nu dispar. Ceea ce este blocat în interior devine uneori prea mare și prea puternic. Eliberând sentimentele blocate, le diminuăm.

10. Nu-ți fie teamă să te înfurii

Furia suprimată, ca și orice altă emoție suprimată, creează probleme. Sentimentele de furie într-o zi pot izbucni ca o avalanșă. Dar este în regulă să ne simțim furioși, când avem nevoie.

11. Învață să iei decizii

Ia decizii. Formează-ți opinii. Exprimă-le. Creează! Analizează-ți minuțios ideile, dar nu-ți face griji și nu te bloca. Nu trebuie să-i lași pe alții să ia decizii pentru tine.

12. Stabilește-ți propriile obiective

Obiectivele provoacă bucurie și plăcere. Acestea generează interes și entuziasm. Ne fac viața uimitoare. Notează-ți obiectivele pe hârtie. Fă ce poți, zi de zi. Șterge obiectivele pe care le-ai atins deja. Fii răbdătoare.