Ce este complexul Madonna și cum se manifestă la bărbații care suferă de el.

Tulburarea, numită complexul Madonna/Târfa este o problemă destul de obișnuită, care își are rădăcinile în copilărie.

Acest complex a fost descris pentru prima dată de Sigmund Freud – esența sa constă în faptul că bărbatul care suferă de acest sindrom împarte femeile în două categorii: „Madonna” – fata bună, soție și mamă grijulie și „târfa” – fata dezlănțuită și capricioasă.

Definițiile „Madonna” și „Târfa” creează artificial o împărțire în categorii de femei cu care poate avea un anumit tip de relație. Complexul creează bariere în calea relațiilor sănătoase – conform logicii bărbatului care suferă de această tulburare, „fetele bune” sunt create pentru grijă și dragoste, iar cele „rele” pentru divertisment.

Astfel, omul dezvoltă un fel de personalitate dublă – o parte din el poate fi într-o relație cu femeia iubită, fără a intra în contact intim cu ea, iar a doua parte poate avea relații promiscue bazate exclusiv pe pasiune. Pentru bărbații cu o astfel de problemă nu există „mijlocul de aur”.

Acești bărbați apreciază femeile care au un anumit set de calități – sunt educate, mame și gospodine bune. În același timp, nu le percep ca pe un obiect al dorinței – mai degrabă, ca pe o mamă, soră, rudă apropiată, legătura cu care este tabu.

În această situație suferă ambii parteneri. Unul – din lipsa de atracție față de parteneră, precum și necesitatea de a căuta soluții alternative la problemă, iar celălalt – din incapacitatea de a-și realiza potențialul s*xual și posibila trădare.

Motivele apariției complexului

Complexul se naște în copilărie – și se bazează pe o relație construită incorect între mamă și fiu. Așa cum unele fete vor să se căsătorească cu tatăl lor, la fel și fiii visează să se căsătorească cu mama lor. Cu toate acestea, dacă situația se complică și „gluma” copilărească depășește norma, iar mama conștient își leagă fiul de sine, atunci când crește, un astfel de bărbat își va căuta în mod inconștient o femeie care seamănă cu mama sa.

De asemenea, motivul apariției complexului poate fi o discordie în relația părinților, datorită trădării unuia dintre parteneri. Dacă tatăl a înșelat – în această situație, potrivit copilului, amanta este de vină – o femeie accesibilă care le-a distrus familia.

Dacă mama a înșelat, iar tatăl a plecat, înseamnă că mama nu a putut fi fidelă și păstra familia, prin urmare, trebuie să găsească femeia care va putea face acest lucru.

Și un alt motiv pentru apariția complexului – unii adolescenți, care au descoperit lumea pornografiei prea devreme, percep femeile exclusiv ca pe un obiect s*xual, ignorând celelalte calități ale lor.