Este iubire adevărată sau dependență: 10 semne care te vor ajuta să înțelegi asta.

Când ai îndoieli cu privire la faptul dacă iubești pe cineva cu adevărat  sau ești dependentă de iubire, iată câteva semne care te vor ajuta să clarifici situația:

1) Ești obsedată de o anumită persoană. Acestea pot fi gânduri obsesive despre partenerul tău sau despre un potențial partener. Este posibil să-ți neglijezi treburile, interesele familiei, prietenii sau hobby-urile, deoarece gândurile tale se învârt în mod constant în jurul acestei persoane. Astfel poți confunda dorința s*xuală cu apropierea emoțională.

2) Te „agăți” de partenerul tău. Când ești cu el ai un comportament excesiv de intruziv: vrei să știi totul: despre cum se simte, ce crede. Lupți în permanență pentru atenția lui, chiar și în acele momente în care este complet inadecvat. De asemenea, faci totul pentru a-l ține într-o relație cu tine.

3) Nu poți pune capăt unei relații distructive. Chiar dacă suferi de abuzuri emoționale sau fizice, nu vrei să te despărțiți de partener. Poate ți-e teamă că nu vei găsi un alt bărbat, de aceea preferi să te mulțumești cu ceea ce ai deja.

4) Acorzi mai multă valoare atracției inițiale decât apropierii pe termen lung. Îți amintești mereu momentul când ai cunoscut bărbatul și între voi a apărut scânteia – o atracție fizică sau emoțională. Acesta este sentimentul pe care vrei să-l simți iar și iar. Chiar dacă ai un partener, în mod inconștient continui să cauți acest sentiment în afara relației voastre. Iubirea este percepută ca ceva sublim, impetuos, evaziv. Și, în același timp, visezi să-ți întâlnești cândva sufletul pereche – o persoană cu care vei fi fericită toată viața.

5) Nu te simți suficient de puternică pentru a trece peste despărțire. Dacă partenerul tău vrea să te părăsească și să pună capăt relației, ești copleșită de disperare. Ești gata să faci orice pentru a preveni despărțirea.

6) Nu poți accepta singurătatea. Durerea de a nu avea un partener lângă tine te sperie mult mai mult decât o relație nefericită. Ești gata să te întâlnești și să trăiești cu orice persoană, doar să nu fii singură. Îți folosești toată energia și timpul pentru a-ți găsi un partener. În acele momente în care nu ești într-o relație cu nimeni, înăbuși sentimentele insuportabile pe care ți le provoacă singurătatea cu relații s*xuale pasagere sau cu fantezii, pentru a fugi de realitate.

7) Ești dispusă să sacrifici totul pentru a-ți mulțumi partenerul. Dacă el nu este mulțumit de aspectul, comportamentul sau obiceiurile tale, te schimbi și faci sacrificii cu ușurință, doar pentru a-l face fericit. S-ar putea să fii speriată de faptul că îți cere asta, simți un disconfort intern, dar vei face tot posibilul din cauza fricii, căci altfel te va părăsi.

8) Vrei să ai drepturi de proprietate asupra partenerului. Nu poți suporta când în conversație menționează numele altei femei. Este și mai rău, dacă vorbește cu alte femei. Vei încerca să-l determini să rupă orice contact social cu alte femei, pentru că îți este teamă că ar putea fi atras de altcineva în afară de tine. Dacă petrece timpul cu prietenii, îl vei face să se simtă vinovat de asta.

9) Iubești, în ciuda sentimentelor neîmpărtășite. Chiar dacă această persoană te-a respins o dată, speri că se poate răzgândi sau își va schimba atitudinea față de tine.

10) Ai nevoie de cineva alături pentru a fi fericită. Percepi partenerul ca un garant al stabilității, iubirii și fericirii. Ți se pare că viața ta nu va fi niciodată completă dacă nu vei găsi o persoană care să te umple de dragoste.

Dependența de dragoste – este similară cu dependența de droguri. Un focar de sentimente, atracția față de o anumită persoană dă naștere unui val de dopamină și norepinefrină în corpul nostru – substanțe care ne umplu de energie și duc la o stare de euforie. Dacă nu primim următoarea doză, suferim.

Vestea bună este că dependența de dragoste poate fi depășită. Primul pas – este recunoașterea acesteia. Apoi putem săpa mai adânc, pentru a înțelege motivele care stau la baza dependenței de dragoste.