5 motive pentru care femeile inițiază mai des divorțul.

Pe de o parte, femeile au mult mai multă răbdare și flexibilitate decât bărbații. Pe de altă parte, potrivit statisticilor, ele sunt cele care inițiază mai des divorțul. De ce, atunci, cele care sunt nucleul familiei și care, conform stereotipurilor dominante, sunt mai interesate de căsătorie, inițiază finalizarea ei? Experții în relații au numit 5 motive posibile:

1. Încrederea în viitor. 

În zilele noastre femeia care și-a pierdut statutul de căsătorită, nu se mai teme că va rămâne fără surse de existență. Ea este mai protejată și mai dispusă să-și apere drepturile. Și cu cât are mai multă încredere în viitor, cu atât mai puțin va tolera o relație în care nu este fericită și nu vede posibilitatea dezvoltării ei.

2. Toleranța la divorțuri în societate.

Pe măsură ce crește numărul divorțurilor, crește și toleranța societății față de căsătoriile destrămate și de femeile divorțate. Dacă în urmă cu patruzeci de ani femeia care a decis să divorțeze era condamnată, acum acest lucru nu va surprinde pe nimeni. Statutul de divorțată nu o caracterizează în niciun fel ca persoană.

În multe privințe, aceste schimbări au devenit posibile datorită modificărilor legislației. Astăzi, femeia care solicită divorțul nu trebuie să dovedească neapărat infidelitatea sau violența soțului față de copii. Pentru despărțire sunt suficiente doar motive personale și semnificative.

3. Noile posibilități. 

Divorțul a ajutat multe femei să facă pași mai decisivi în cariera lor. El nu mai este perceput ca un drum direct spre depresie și singurătate. Dimpotrivă, după despărțirea de soți, multe femei au început să se manifeste în profesie. Nu au mai fost nevoite să se dedice familiei și casei și au început să investească resursele câștigate pentru propriile necesități, pentru autoeducație și carieră.

4. Schimbarea rolurilor de gen 

Distribuția tradițională a rolurilor în cadrul familiei joacă, de asemenea, un rol semnificativ în reticența bărbaților de a iniția divorțul. Pentru ei este neprofitabil, deoarece femeile încă mai sunt responsabile de principalele activități gospodărești: gătesc, fac curățenie, au grijă de copii. Dacă bărbatul își pierde statutul de căsătorit, stilul său de viață se schimbă dramatic și pierde o parte semnificativă din confortul cu care a reușit să se obișnuiască în timpul căsătoriei.

5. Relația cu copiii. 

Dacă un cuplu are copii, în majoritatea cazurilor ei rămân cu mama. Dacă bărbatul este atașat de ei, perspectiva că îi va vedea mai rar îl sperie, precum și faptul că aceștia s-ar putea să nu-l ierte niciodată pentru că și-a părăsit familia.

Bărbații tind mai puțin să se condamne la disconfortul psihologic care inevitabil este asociat cu procesul de divorț. În plus, ei înțeleg că pot suferi financiar, deoarece vor fi obligați să plătească pensie alimentară. Aceste motive psihologice și economice îi face mult mai conservatori și interesați să păstreze familia, chiar dacă în adâncul sufletului înțeleg că relația s-a epuizat.

Femeile sunt mult mai sincere cu ele însele și cu partenerii lor. Ele sunt cele care găsesc puterea să admită că relația este în criză, ele încearcă să stabilească un dialog și să schimbe ceva. Dar dacă înțeleg că nimic nu funcționează și familia nu are viitor, ele sunt mai dispuse să divorțeze.