Plan de acțiune: iată ce trebuie să faci dacă ai fost înșelată de partener.

Acest plan de acțiune te va ajuta să-ți controlezi emoțiile și să decizi dacă rămâi sau pleci din relația de cuplu.

1. Clarifică faptele

Dacă relația ta este amenințată, asigură-te că ai toate informațiile la îndemână. Dacă îți suspectezi partenerul sau cineva ți-a șoptit că el te înșală – nu trage concluzii pripite. Vorbește cu el. Trebuie să afli următoarele:

– Ce s-a întâmplat de fapt? A fost un flirt virtual sau o întâlnire? Este o relație emoțională puternică sau doar a fost contact fizic?

– În ce circumstanțe s-a întâmplat trădarea. Este o aventură ascunsă sau „Nu știu cum s-a întâmplat”?

– Când s-a întâmplat trădarea?

– A fost sau nu un caz unic?

– Ce relație are acum cu această persoană?

– Partenerul tău vrea să vă salvați relația? Poate că nu va trebui să te gândești la ce să faci în continuare.

2. Fă o pauză pentru a-ți reveni

După descoperirea actului trădării, vei fi copleșită de emoții. Ai nevoie de timp să revii la viața normală. Și ai nevoie de timp pentru a te gândi la acțiunile ulterioare.

După ce ți-ai ascultat partenerul, spune-i că trebuie să fii singură pentru a analiza lucrurile. Cere-i să nu te atingă până când nu vei lua legătura cu el.

Este posibil ca, imediat după ce ai descoperit fapta trădării să vrei să iei măsuri dure, oricare ar fi acestea. Încearcă să reziști unor astfel de impulsuri și iei decizia la rece, cu inima calmă.

3. Decide ce să faci

După pauză și recuperare, iată câteva lucruri la care merită să te gândești:

– Cât de puternică a fost trădarea? Există o diferență între greșeala de moment și o poveste de dragoste lungă. Nu ignora motivele.

– Nu este prima trădare? Dacă istoria se repetă, atunci nu aștepta ca partenerul să-și schimbe comportamentul. De asemenea, merită să analizezi dacă a înșelat și în relațiile din trecut.

– Sunteți de mult timp împreună? Dacă relația este la început, atunci îți va fi mai ușor să pui punct. Iar dacă ați trăit zece ani, s-ar putea ca anii petrecuți împreună să te ajute să-i ierți această greșeală.

– Merită să-ți salvezi relația? Trădarea poate semnala că relația, în esență, demult s-a încheiat. Dacă nu-ți imaginezi viitorul alături de acest bărbat, atunci de ce să te chinui? Uneori este mai bine să rezolvi problema înainte ca lucrurile să devină și mai confuze.

– Partenerul înțelege că fapta sa vă afectează relația? Dacă nu regretă, atunci nu ai ce ierta. Ține cont și de modul în care ai aflat despre trădare: ți-a mărturisit el sau tu ai descoperit trădarea?

– Partenerul tău este dispus să lucreze asupra relației? Ce pași concreți are de gând să facă: să comunice, să promită, să plece în vacanță cu tine?

– Ești gata să ierți complet trădarea? Asta înseamnă că nu îți vei aminti în certuri că ai fost înșelată.

Dacă decizi să pleci – pleacă, nu lua cu tine supărarea și tot ce este legat de această relație. Nu-ți urmări fostul partener, nu aștepta scuze și uită întreaga poveste.

Dacă decizi să rămâi – reunirea după trădare este un proces dureros. Pentru cea mai rapidă recuperare, încearcă câteva remedii dovedite.

– mergi la un consult psihologic;

– pregătește-te pentru o furtună emoțională;

– nu te concentra pe actul trădării;

– fii pregătită că viața voastră sexuală se va schimba;

– nu umple spațiul personal al partenerului;

– reconstruiește relația cu noile cunoștințe acumulate;

– eliberează situația.