Terapia prin scris: 5 metode care te vor ajuta să-ți schimbi viața în bine.

Probabil știi cât de util este să-ți notezi ideile. Punerea gândurilor pe hârtie te ajută să scoți ceea ce era ascuns aproape complet în subconștient.

Astăzi vreau să-ți împărtășesc câteva tehnici a căror eficacitate am observat-o în experiența personală.

5 metode de scriere care îți pot schimba viața în bine:

1. ”Scrisoarea către tine în viitor”

Acest act poate fi realizat în diferite moduri, însă există un serviciu specializat. O platformă care îți permite să trimiți scrisoarea în viitor la o anumită oră și zi (futureme.org). Ce va fi în interiorul acestui mesaj este foarte individual, dar în scopuri terapeutice funcționează foarte bine mărturisirea și fixarea intenției „Îmi promit”. Și mai poți adăuga un jurământ strict, dacă, de exemplu, în momentul primirii scrisorii, totul rămâne la fel.

2. Scrierea liberă

Scrii tot ai în minte fără să încerci să controlezi. Cea mai eficientă metodă a scrierii libere sunt paginile de dimineață. Imediat după trezire, pune pe hârtie tot ce îți vine în minte. Acest lucru îți va permite nu numai să-ți descarci mintea, să dai definiții proceselor interne complexe, ci și să-ți îmbunătățești abilitatea de expunere a gândurilor.

3. Amintirea

Metoda propune să-ți amintești în scris toți oamenii pe care i-ai întâlnit și să-i notezi într-o coloană. Sunt amintiri de mulți ani. Simplul fapt de a ne aminti este suficient. Un nume și poate o scurtă descriere – cine este această persoană, unde te-ai intersectat cu ea. Va fi ca o ancoră mică pentru a te scufunda în această zonă a istoriei tale. Ce-ți va aduce această amintire? Îți va aduce revelații personale și foarte individuale.

4. Sensul vieții până la lacrimi

Este metoda bloggerului american Steve Pavlina cunoscută pe scară largă în cercurile înguste. Găsește o oră de liniște, ia o foaie de hârtie, formulează o sarcină și pune-ți întrebarea: „Care este sensul vieții mele?” apoi scrie tot ce îți vine în minte, încercând să nu analizezi. Scrie, scrie, scrie.

Răspunde la întrebare. Apoi, din nou, răspunde la această întrebare, dar în diferite formulări. La început, îți vor veni formule banale, gândite mult și ceea ce numesc eu „vise sociale”. Dar în spatele stratului superior, dacă nu te oprești și continui încercările de a răspunde la această întrebare dificilă, va urma nivelul următor. Nici nu vei observa cum se va schimba forma răspunsurilor. Continuă să te întrebi „Care este sensul vieții mele?” și încearcă să notezi orice îți vine în minte.

Răspunsul la această întrebare va fi acel rând la care vei începe să plângi.

5. Întrebările incomode.

Metoda de lucru cu noi înșine prin răspunsuri la întrebări revelatoare, nu întotdeauna clare și nu întotdeauna comode.

Versiunea mea de întrebări este următaorea:

UNDE mă aflu acum?

CE m-a adus aici?

UNDE vreau să ajung?

DE CE nu sunt încă acolo?

DE CE trebuie să schimb ceva?

CUM să ajung acolo?

Fiecare întrebare necesită o dezvăluire meticuloasă, astfel încât în spatele stratului superior să apară esența. Va fi mai bine dacă pentru fiecare întrebare vei dedica câteva zile. O zi de bază – pentru un răspuns detaliat, apoi câteva zile pentru gânduri și descoperiri suplimentare pe această temă. Apoi treci la următoarea întrebare. În 2 săptămâni vei primi o imagine detaliată care va conține răspunsuri la multe întrebări și un plan de acțiune.

Eficacitatea acestor exerciții și acțiuni va fi direct proporțională cu contribuția – energia, timpul și atenția ta sinceră. De asemenea și respectul tău. Respect pentru tehnica care poate fi un adevărat profesor și ghid. Și nu înlocui metoda scrisă cu „răspunsuri” în gând. Nu va funcționa.