5 motive pentru care femeile de peste 40 de ani nu au niciodată timp și bani pentru sine.

Multe femei care au acum peste 40 de ani pur și simplu nu știu cum să găsească timp pentru sine. Da, ele deja au înțeles că nu este nimic greșit sau rușinos în asta. Au scăpat de complexul culpabilității universale și nu mai cred că lumea se va prăbuși în timp ce stau la coafor. Poate chiar deja s-au dus la psiholog – și printr-o decizie voită s-au forțat să fie egoiste timp de o oră pe zi … Dar acest lucru nu le-a adus fericire. De ce?

1. Nu știu ce le aduce plăcere.

Pare a fi evident: „timpul pentru tine” este timpul petrecut în mod deliberat pentru propria plăcere. Cu toate acestea, dacă ai trăit 30-40 de ani „nu pentru bucurie, ci pentru conștiință”, habar nu ai ce anume îți aduce plăcere. Cele mai multe se agață de revistele glossy unde sunt sfătuite să meargă la masaj, la spa, să facă yoga, să stea cu prietenele într-o cafenea. Și chiar dacă urmează aceste sfaturi, nu obțin plăcere.

Cum îți dai seama ce îți place cu adevărat? Există două moduri: fie încerci totul până când găsești ceea ce este „al tău”, fie apelezi la psihoterapie și înțelegi care îți sunt nevoile. A doua cale este mai sigură, deoarece nevoile „proprii” s-ar putea să nu fie deloc evidente.

2. Confundă timpul pentru sine cu prezentarea de sine.

Nu știu cum bărbații, dar femeile percep în mare parte „timpul pentru sine” ca o datorie de a se aduce în ordine, de a-și face aspectul prezentabil. Manichiură, pedichiură, epilare, vopsirea părului, cumpărături – trebuie să-ți aloci timp special pentru a arăta scump și demn.

Ți s-a întâmplat vreodată să adormi pe scaunul frizerului? Acest somn scurt, neprogramat, probabil că a fost „timpul pentru tine”. Orice altceva face parte din procesul de lucru, ceva obligatoriu. Dar deja am marcat acest timp ca fiind cheltuit pentru noi – și se pare că nu avem dreptul la mai mult.

3. Încearcă să nu împartă cu nimeni timpul personal.

Multe femeie consideră că a-și dedica timpul pentru sine este posibil doar alungându-i cât mai departe pe cei care le solicită timpul. A sta singură în bucătărie noaptea – acesta este timpul pentru tine. Dar a face dragoste cu soțul în dormitor? Deja nu mai este pentru tine: doar sunteți doi.

De fapt, fericirea este complicitate. Și este foarte util (și plăcut) să petreci ”timpul pentru tine” în compania celor care te iubesc. Mi se pare că, dacă această idee este realizată și acceptată, atunci nici măcar nu va fi necesar să-ți aloci timp special pentru tine: poți trăi cu senzația că tot ceea ce ai experimentat este „pentru tine”.

4. Transformă timpul personal în procrastinare. 

Pentru a se proteja de epuizare, multe persoane decid să-și dedice timpul timpul sie, să facă ceva plăcut ori de câte ori au o dificultate la muncă. Au ieșit la plimbare. Apoi au făcut mâncare. Apoi s-au blocat pe rețele sociale… Apoi înțeleg că au depășit toate termenele. Și timpul pentru sine nu este altceva decât procastinare.

Dacă ai decis să cheltui timp pentru tine, trebuie să-l limitezi clar. O oră pentru tine și înapoi la muncă.

5. Oricum se pun pe ultimul loc.

Înțelegem perfect că „a avea grijă de noi înșine” este, în primul rând, a avea grijă de sănătatea noastră: sport, stil de viață sănătos, examinări medicale sau vizite la medic la prima solicitare a corpului și nu atunci când este deja insuportabil.

Eu, de exemplu, fac toate astea pentru ceilalți, dar am un examen medical anul acesta și nu pot găsi timp pentru el. Pentru că, vechea setare „gândește-te mai întâi la ceilalți, apoi la tine” rămâne încă dominantă.