7 semne care te avertizează că ești într-o relație toxică.

Dacă te îndrăgostești instantaneu fără să cunoști omul cu adevărat, dacă te urmăresc constant gândurile despre el/ea, dacă starea ta de spirit depinde în totalitate de obiectul iubirii tale, atunci ești predispus(ă) la o dependență emoțională nesănătoasă.

Terapeutul de familie Darlene Lancer scrie că dragostea adevărată și dependența emoțională sunt lucruri diferite și trebuie să înveți să le distingi. Există câteva semne de avertizare care indică începutul unui atașament nesănătos. Atenție, să nu cazi în această capcană.

1. Imediat ți se pare că ți-ai găsit dragostea vieții.

Există oameni care se îndrăgostesc ușor și după prima întâlnire zboară acasă cu gândindu-se: „El/ea este cel de care am nevoie!” Din păcate, de cele mai multe ori se dovedește contrariul.

De aceea, între întâlniri, fă o pauză de câteva zile, încearcă să stai în singurătate, implică-te într-o activitate care îți distrage complet gândurile de la această persoană.

2. Îți idealizezi prea mult partenerul

La începutul unei relații ascultă mai mult și vorbește mai puțin. Dacă omul aruncă fraza: „Cu mine îți va fi dificil.” – atunci așa va fi. Nu este nevoie să-l asiguri că „toate astea sunt fleacuri, ne vom descurca”. Astfel de cuvinte înseamnă că fie „Nu mi-ai plăcut, stai departe de mine”, fie „Sunt de acord, dar numai în anumite condiții”. Ai nevoie de asta? De aceea, potolește-ți sentimentele și gândește-te dacă merită să continui relația.

3. Nu poți spune ”nu”.

Poziția „Mai degrabă voi fi de acord, decât să-i explic de ce nu vreau și el/ea să se supere” este una greșită. Nu te pierde de dragul celuilalt, nimeni nu va aprecia asta.

4. Îți neglijezi prietenii pentru a-ți mulțumi partenerul.

Menține relația cu prietenii, indiferent de prezența sau absența unui partener. Atunci când ne îndrăgostim, nu vrem să ne gândim la nimeni în afară de obiectul iubirii noastre și, dacă ne întâlnim cu prietenii, vorbim doar despre el/ea.

Merită să-ți prezinți iubitul/iubita prietenilor cât mai devreme. S-ar putea ca ei să observe ceea ce tu nu observi și să te împiedice să te scufunzi în această relație toxică.

5. Ai renunțat la hobby-urile tale

Nu renunța la activitățile tale preferate. Odată cu apariția unei persoane noi, viața ta ar trebui să devină mai bogată. O persoană pasionată, cu multe interese – este foarte atractivă. Nu-ți face iubitul/iubita centrul Universului, nu-ți face fericirea, bunăstarea și starea de spirit dependentă de el/ea.

6. Treci cu vederea semnele de avertizare

Ascultă-ți sentimentele, îndoielile și suspiciunile. Dacă există ceva în comportamentul partenerului care te îngrijorează, nu ezita să-i spui asta imediat. Nu spera că el/ea se va în timp se va schimba. Este suficient să-i spui o dată ceea ce nu-ți place, și omul care te prețuiește va face un efort să schimbe situația.

7. Ai încredere necondiționată în opinia partenerului.

Dacă îți dai seama brusc că faci ceea ce nu ai fi făcut niciodată înainte, doar pentru că partenerului tău îi place, acesta este un motiv să reflectezi. Înlocuirea convigerilor personale cu cele ale partenerului, sugerează că ai pierdut o parte semnificativă din tine. Riști să devii umbra iubitului/iubitei tale.