Alege conștient. 5 decizii pe care cel mai probabil le vei regreta mai târziu.

Un studiu realizat la Universitatea Columbia a constatat că suntem implicați în peste 70 de decizii zilnic. Numărul mare de decizii pe care trebuie să le luăm în fiecare zi, duce la un fenomen numit oboseala decizională, în care creierul obosește ca un mușchi.

Indiferent de amploarea deciziei, creierul nostru ne împiedică să păstrăm perspectiva necesară pentru a face alegerile corecte.

Iată 5 decizii pe care le poți regreta toată viața. Gândește-te înainte să te hotărăști.

1. Să iei decizia pe baza opiniilor altor persoane

Când iei decizii bazându-te pe opiniile altora, de obicei se întâmplă două lucruri:

Faci o alegere proastă a profesiei: foarte mulți oameni au studiat o profesie pe care o regretă. Indiferent dacă aștepți aprobarea părinților sau alergi după recompensă și prestigiu, alegerea unei cariere proaste – este o decizie care va trăi cu tine pentru totdeauna.

Cel mai bun mod de a evita să fii victima opiniilor străine este să recunoști că opiniile altor oameni sunt doar opinii. Adevărata ta valoare vine din interior.

2. Să muncești prea mult

Munca asiduă este o modalitate excelentă de a influența lumea, de a învăța, a crește, a te simți complet și, uneori, chiar de a-ți găsi fericirea. Dar devine o problemă atunci când o faci din contul oamenilor apropiați. În mod ciudat, lucrăm adesea pentru a câștiga bani pentru oamenii dragi, fără să ne dăm seama că ei prețuiesc compania noastră mai mult decât banii.

Cheia este să găsești un echilibru între cel pe care îl iubești și ceea ce iubești să faci.

3. Să-ți ascunzi sentimentele

În copilărie suntem învățați că emoțiile sunt periculoase și ele trebuie controlate. De obicei, funcționează la început, dar reținerea sentimentelor în timp vor izbucni. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți arăți sentimentele. Și, deși e greu să începi, asta te obligă să fii onest(ă) și transparent(ă).

4. Să ignori prietenia

Când ești absorbit de rutina zilnică, poți uita cât de importante sunt persoanele pentru tine, în special cele pentru care trebuie să-ți faci timp. Relațiile cu prietenii vechi sunt primul lucru pe care îl pierdem atunci când suntem prea ocupați.

Prietenii apropiați îți aduc energie, perspective noi și sentimentul de apartenență, într-un mod pe care nimeni altcineva nu-l poate face.

5. Concentrarea pe negativism

Când viața noastră se apropie de sfârșit, toate dificultățile cu care ne-am  confruntat devin dintr-o dată banale în comparație cu vremurile bune. Acest lucru se datorează faptului că înțelegem că suferința este o alegere. Din păcate, majoritatea oamenilor realizează acest lucru prea târziu. Deși, inevitabil toți experimentăm durerea, modul în care reacționăm la durerea noastră este sub controlul nostru, la fel ca și capacitatea de a experimenta bucuria.

Abilitatea de a râde, a zâmbi, a fi fericit – este o provocare, dar merită fiecare efort.

Unele decizii au consecințe care durează toată viața. Majoritatea dintre ele sunt luate zilnic și necesită concentrare pentru a le împiedica să ne urmărească.