5 componente esențiale pentru a cunoaște fericirea, recomandate de psihologul Carl Gustav Jung.

„Principalul privilegiu al vieții este să devii cel care ești cu adevărat.” – Carl Gustav Jung.

Carl Jung a creat o listă de lucruri care, în opinia sa, ar putea face omul fericit. A făcut acest lucru în timpul unei serii de interviuri colectate ulterior într-o carte, ”Jung Speaks” (1987).

5 secrete ale fericirii descoperite de Carl Jung.

1. Sănătatea fizică și mentală puternică.

Aceste concepte sunt interconectate. De fapt, Jung credea că psihologia este singura știință care poate salva omul și poate evalua starea lui de sănătate.

Cu toate acestea, el nu credea că obiectivul principal al psihologiei este tratarea tulburărilor mentale. El o privea ca pe un instrument pentru realizarea de sine, definirea clară a obiectivelor și autocunoașterii. Și pentru el aceasta era aceeași cheie către fericire ca și sănătatea fizică.

2. Relațiile bune.

În fiecare ghid puteți citi că unul dintre fundamentele principale pentru a obține fericirea – este calitatea relațiilor cu alte persoane. Să trăiești separat de ceilalți oameni este greșit. Ai nevoie de afecțiune, prietenie, siguranță și dragoste.

Trebuie să comunici cu cineva, să împărtășești, să descoperi noi orizonturi, să înveți să ai grijă de cineva și să accepți o astfel de grijă și, de asemenea, să stabilești contacte.

3. Abilitatea de a percepe frumusețea artei și a naturii.

Arta este un produs creat de om, sensul căruia depășește noțiunile esteticii. Fiecare operă de artă conține esența creatorului său.

Persoanele creative își investesc emoțiile, creativitatea, idealismul, inovația și priceperea în lucruri care apar în imaginația lor și în ceea ce Jung numea, inconștientul colectiv.

Trebuie să poți aprecia tot ce te poate înălța, ce îți aduce plăcere și te poate face fericit.

Același lucru este valabil și pentru capacitatea de a aprecia natura. Toți suntem copiii naturii. Fiecare creatură și loc de pe planetă îți poate oferi cunoștințe valoroase, trebuie doar să știi în ce direcție să privești.

4. Crede în orice, fie că este religie sau filozofie.

Potrivit lui Carl Jung, fericirea nu este posibilă fără o componentă spirituală. Nu contează dacă este o doctrină religioasă sau o tendință filozofică, dar credința în „ceva” poate servi drept temei al bunăstării tale. Ea oferă conținut și sens oricărei experiențe, făcându-te să simți că lumea nu este ceea ce pare.

Credința îți umple existența cu sens și scop.

5. Munca interesantă.

Cât de interesantă va fi munca ta nu depinde întotdeauna de tine. Dar dacă poți lua deciziile corecte privind cariera, ținând cont de obiectivele tale, atunci îți va fi mult mai ușor să-ți găsești un loc de muncă pe plac.

”Pentru a deveni fericit, trebuie mai întâi să privești în interiorul tău.” – Socrate 

Această afirmație coincide cu declarațiile lui Jung. Ideea este să-ți auzi vocea interioară. Atunci te vei simți liber să-ți faci viața așa cum dorești.