Aceasta nu este iresponsabilitate! 5 lucruri pentru care nu trebuie să te învinovățești.

Scapă de povara prejudecăților sociale care ți se pun pe umeri. Scapă de ceea ce te împiedică să trăiești și să fii o persoană fericită.

5 lucruri pentru care nu trebuie să te învinovățești:

1. Refuzul de a „salva” pe cineva drag

Dacă partenerul, părintele sau altă persoană dragă se confruntă cu o dependență dăunătoare, este logic să vrei să-l salvezi. Acest lucru pare responsabil și corect, deși, de fapt, poate duce la rezultatul opus.

Relațiile în jurul persoanei dependente sunt construite după triunghiul Karpman, în care se evidențiază 3 roluri.

– Victima – care are nevoie de ajutor.

– Persecutorul – care terorizează victima, arătându-i spre dependența sa.

– Salvatorul – scutește victima de suferință și se simte ca un erou.

Dar asta nu înseamnă că salvatorul va veni și va rezolva totul. Participanții încearcă pe rând diferite roluri și te poți salva numai dacă ieși din acest triunghi.

Desigur, nu merită să părăsești omul drag care se află într-o situație dificilă. Este în regulă să-i oferi ajutor. Dar depinde doar de el dacă este dispus să-l accepte. Și cu siguranță nu ar trebui să-ți fie rușine că ai încetat să-l salvezi pe celălalt și ai decis să te salvezi pe tine. Este productiv, nu iresponsabil.

2. Despărțirea de partenerul nepotrivit.

Dacă cineva decide să se despartă de partenerul său pentru că a fost trădat, înșelat, că nu a îndeplinit acordul, atunci neapărat va fi condamnat de cei din jur.

În primul rând, din exterior, pare că inițiatorul este responsabil de destrămarea cuplului. În al doilea rând, separarea, și cu atât mai mult divorțul, este încă perceput ca ceva teribil. ”Fii răbdător, suferă, fă orice pentru a păstra familia, dar nu îndrăzni să pleci.” Drept urmare, chiar și o persoană sigură de fapta sa se gândește: „Poate că merită să ne mai dăm o șansă?”

Relația nu este o datorie sau o răsplată pentru păcate. Dacă ea îți aduce doar emoții negative și nu ai nicio dorință să o salvezi, atunci plecarea este un lucru normal. Să continui să plutești după flux și să nu lupți pentru fericirea ta – este cu adevărat un lucru iresponsabil.

3. Refuzul de a rezolva problemele altor persoane.

Dacă ai născut sau ai adoptat un copil și acesta nu a atins încă vârsta majoratului, atunci problemele sale sunt și problemele tale. Drepturile și obligațiile părinților sunt scrise în Codul familiei. În celelalte cazuri, poți, dar nu ești obligat(ă) să ajuți.

Dacă cineva te acuză că ești iresponsabil(ă) atunci când refuzi să-i rezolvi problemele, aceasta este manipulare.

4. Concedierea de la un job pe care nu-l iubești. 

Se consideră ceva normal să lucrezi toată viața într-o companie în care nu-ți place deloc. Chiar dacă șeful este nepoliticos și lucrurile par lipsite de sens, în schimb ești plătit. Munca nu este pentru fericire – acesta e refrenul preferat cu care se consolează mulți oameni.

Să lucrezi acolo unde nu-ți place și să dai vina pe toți că te simți rău – este iresponsabil. Să-ți iei viața în mâini și să o gestionezi – este normal, nu ceva de care să-ți fie rușine.

5. Refuzul de a avea o familie și copii.

Oamenii reacționează la astfel de afirmații: „Sunt egoiști. Pur și simplu nu vor să-și asume responsabilitatea.” Deși, în conștientizarea faptului că nu ai puterea și resursele necesare pentru a fi un partener sau un părinte bun, există mai multă responsabilitate decât în ​​respectarea irațională a scenariilor de viață standard.