”Am trăit împreună 10 ani și nici nu voia să audă de nuntă. Apoi s-a căsătorit cu alta.”

”Întotdeauna credeam că nu mi se va întâmpla asta. Am trăit în armonie cu partenerul meu timp de 10 ani, avem și un fiu împreună. Consideram familia noastră puternică, iar faptul că soțul meu nu voia să înregistrăm oficial căsătoria, chiar îl înțelegeam: de ce să implicăm statul în relația noastră personală?

Însă acum șase luni, mi-a spus că s-a îndrăgostit de alta, și-a împachetat lucrurile și a plecat. Două luni mai târziu le-am văzut fotografiile de nuntă pe rețelele sociale. Cum așa? De ce nu a vrut să oficializeze relația cu mine, dar cu altă femeie s-a întâmplat imediat? Încă nu-mi dau seama ce s-a întâmplat și în ce moment lucrurile au mers prost.”

Răspunsul psihologului:

Astfel de povești, când oamenii trăiesc împreună și nu înregistrează căsătoria, sunt destul de frecvente și chiar obișnuite în vremurile noastre. Și deseori se termină astfel – cu despărțire, apoi urmează căsătoria oficială cu altcineva.

Nu mă voi opri la „de ce oamenii fac asta” (cred că răspunsul este „pentru că așa consideră corect pentru ei”), voi vorbi despre modul în care te poți proteja de astfel de povești.

Mai întâi de toate, stabilește dacă o căsătorie oficială este importantă pentru tine. Pentru a face acest lucru, încearcă să enumeri ce avantaje îți oferă, fără a te limita la ideea unei „ștampile în pașaport”.

Dacă se dovedește că este importantă pentru tine, atunci nu fi de acord cu oferta „de a trăi așa deocamdată”. Până când – ce? Până când treci perioada de probă? Până când amândoi vă veți maturiza pentru o căsătorie? Până când al treilea copil va merge la facultate?

Această perioadă poate fi foarte lungă, dacă nu stabiliți de la început data nunții. Și dacă nu există o decizie clară de a vă căsători, merită să pierzi timpul pe o relație care conceptual nu corespunde viziunii tale despre viață (chiar dacă există multe momente bune și plăcute, nu ești de acord cu privire la punctul principal)?

Desigur, nici căsătoria oficială nu oferă garanții că va fi eternă și neapărat fericită. Mai degrabă, este vorba despre cum să nu ajungi în situația descrisă la începutul postării.

Dacă decizi că, dintr-un anumit motiv, căsătoria oficială nu este importantă pentru tine – atunci ceea ce se întâmplă ar trebui privit din poziția că orice relație (oficială sau neoficială) în timp se poate destrăma, chiar și având copii, locuințe sau proiecte comune. Aceasta este viața, iar vestea bună este că, după ce ai trecut printr-o perioadă de doliu și ți-ai luat rămas bun de la fosta relație, poți începe una nouă. În care și tu, foarte posibil, îți poți pune întrebarea: oare vreau să mă căsătoresc?