5 sfaturi excelente care te vor ajuta să te protejezi, fără a fi nepoliticoasă.

Uneori este mai ușor să plutești după flux pentru a evita potențialele conflicte. Dar dacă îi lași pe ceilalți să te folosească, îți reduci stima de sine. Este important să te poți apăra, altfel vei admite că ceilalți sunt mai importanți decât tine, dar nu este așa.

Iată 5 sfaturi minunate care te vor ajuta să te protejezi, fără a fi nepoliticoasă:

1. Stabilește limite

Primul pas către orice obiectiv este să înțelegi ce dorești. Decide ce este important pentru tine. Dacă nu știi de unde să începi, fă-ți timp să reflectezi la ceea ce îți place și la ce nu. Definește-ți valorile de bază.

De exemplu, dacă valorile tale principale sunt ambiția și atitudinea pozitivă, minimizează comunicarea cu persoanele care se plâng în mod constant și nu-și asumă responsabilitatea pentru viața lor și, în viitor, evită compania lor, dacă este posibil.

2. Privește situația mai larg. 

Când intri într-un conflict, ia în considerare situația adversarului. Imaginează-ți ce gândește și simte. Ia în considerare poziția și situația sa de viață. Este greu să te enervezi pe cineva dacă privești lucrurile din punctul său de vedere. Dacă nu știi nimic despre el, cunoaște-l mai bine înainte de a-i răspunde. Arată empatie, punându-te în locul lui.

Nu trebuie să fii de acord, cel mai important lucru este să-l înțelegi. Fii deschisă lucrurilor noi, dar nu în detrimentul valorilor tale.

3. Păstrează-ți calmul

Emoțiile te împiedică  să iei decizii raționale. Dacă ești supărată, nu vei reuși să remediezi problema. Oricât de greu ți-ar fi, învață să rămâi calmă.

Dacă cearta este inevitabilă, respiră adânc și amână conversația. Când ești la limită, cel mai bine este să taci.

Dacă frica te împiedică să-ți controlezi emoțiile – nu este cel mai bun moment pentru autoapărare. Oamenii vor înceta să te asculte și să te ia în serios.

4. Nu-i ataca pe ceilalți

Nu știi nimic despre viața celor din jur, așa că sentimentele lor nu sunt responsabilitatea ta. Oamenii nu sunt obligați să fie de acord cu tine și nici tu cu ei – este în regulă.

Indiferent ce se întâmplă, nu ataca omul cu care ești în conflict.

O modalitate bună de a comunica – este de a-i explica adversarului sentimentele tale în anumite situații. Înlocuiește „tu” cu „eu”. O ușoară modificare a formulării poate afecta semnificativ tonul conversației.

5. Nu-ți fie frică să spui „Nu”

Nu lăsa pe nimeni să-ți neglijeze convingerile. Ai tot dreptul la gândurile și sentimentele tale și nu ești obligată să dai socoteală nimănui.

De exemplu, dacă sănătatea este prioritatea ta principală, refuză petrecerea cu alcool la care ești invitată, aceasta nu este pentru tine. Când ceva merge împotriva valorilor tale, spune „Nu” fără explicații suplimentare.

Citește din când în când aceste sfaturi: ele te vor ajuta să-ți crești încrederea și să câștigi respectul celorlalți.