Care este diferența dintre omul puternic și omul slab? Explicația clară a lui Sigmund Freud.

Omul puternic – cum este el? Mulți își vor imagina o personalitate dură, nepoliticoasă, foarte încrezătoare, care își atinge obiectivul indiferent de orice. Se crede că oamenii puternici obțin întotdeauna ceea ce-și doresc.

De fapt, omul puternic poate fi foarte vulnerabil în suflet, deschis, cuminte și amabil. Și nu obține întotdeauna totul din prima încercare, face multe încercări și depune mult efort pentru a-și atinge scopul.

Care este diferența dintre omul puternic și cel slab? Sigmund Freud a explicat foarte clar acest lucru:

„Oamenii consideră că realitatea lor este nesatisfăcătoare și, prin urmare, trăiesc într-o lume fantezistă, imaginându-și împlinirea dorințelor. O personalitate puternică face ca aceste dorințe să devină realitate. O personalitate slabă trăiește în lumea sa, iar fanteziile sale devin simptomele diferitelor boli.”

Da, desigur, oamenii slabi de asemenea au visuri și obiective, dar foarte rar le ating. Și nu pentru că nu au oportunități, toți le au în egală măsură, ci pentru că trăiesc diferit și nu vor să schimbe nimic în viața lor, așa se simt confortabil.

Toți oamenii au urcușuri și coborâșuri în viață, dar o personalitate slabă, chiar și fiind în vârf, se va plânge. În plus, omul slab iese cu greu din zona sa de confort, în adâncul sufletului vrea schimbări, dar de fapt acestea îl sperie. Astfel trec ani și decenii și nimic nu se schimbă.

Omul slab se teme să ia decizii și să-și asume responsabilitatea. Privește mai atent în jurul tău și vei observa cel puțin o persoană care lucrează în același loc de mulți ani și mereu se plânge că este prost plătit, că șeful și colegii sunt răi, dar nu se grăbește să-și schimbe locul de muncă. Nu este mulțumit de nimic, de locul de trai, de vecini, colegi, dar nu face nimic pentru a schimba cumva situația.

„Majoritatea oamenilor nu își doresc cu adevărat libertate, deoarece ea implică responsabilitate, iar responsabilitatea este înfricoșătoare pentru majoritatea oamenilor”. – Sigmund Freud

O persoană puternică nu se teme de schimbări, dimpotrivă, încearcă să-și îmbunătățească viața, nu se teme să-și asume responsabilitatea nu numai pentru sine, ci și pentru alte persoane, pentru colegi, membri ai familiei, copii.

Oamenii puternici sunt pozitivi și optimiști, dar în același timp privesc viața în mod obiectiv, nu-și fac iluzii deșarte, în timp ce o persoană slabă poate fi recunoscută prin perspectiva sa negativă asupra vieții, nemulțumirea și plângerile constante; astfel de oameni sunt foarte invidioși, reacționează ostil la succesul cuiva, li se pare că soarta este crudă cu ei, dar nu înțeleg că ei înșiși nu fac nimic pentru ca viața să le zâmbească.

Oare poți deveni o personalitate puternică? Da. Calea nu este ușoară, dar totul este posibil.

Potrivit experților, mai întâi de toate, trebuie să renunți la negativitate, să încerci să înțelegi că lumea nu este atât de rea. Este important să începi să-ți stabilești obiective mici pe care le poți atinge cu ușurință. Când vei reuși pentru prima dată, vei înțelege că poți obține ceea ce îți dorești și vei avea încredere în tine. Și acesta este deja un pas foarte mare.

Pe lângă toate astea, va fi util să faci sport (pentru o dispoziție bună), să citești mai multe cărți și să comunici cu oameni de succes, deoarece de la ei poți învăța multe. Este important să înveți să nu-i invidiezi, ci să le adopți experiența, să afli cum au obținut ceea ce doreau și să acționezi în același mod.

Reține: Oamenii puternici nu se nasc, ei devin.