Separarea temporară: 5 factori de care trebuie să țineți cont pentru a vă salva căsnicia.

Majoritatea cuplurilor care trăiesc împreună de mulți ani, mai devreme sau mai târziu se confruntă cu o criză în relație. Soții se simt nefericiți, căsătoria lor nu mai are niciun sens. Apoi, partenerii iau decizia să „trăiască separat” pentru a-și înțelege sentimentele, a înțelege ce-și doresc unul de la celălalt și pentru a „reseta” relația.

Dar oare acesta nu este primul pas către divorț?

Mary Kay Kosharo, terapeut de familie, susține că separarea poate avea un efect pozitiv asupra relației de cuplu. Dar numai cu condiția că partenerii se „separă corect”, ținând cont de următorii factori:

1. Ambii au aceleași obiective de separare

Adică, ambii soți sunt conștienți de faptul că fac o pauză pentru a-și rezolva cu adevărat problemele. Aceasta nu este o pauză în care fiecare își trăiește viața sau începe o relație nouă.

Astfel de lucruri sunt greu de exprimat într-un moment de criză, de aceea Mary sfătuiește cuplurile să facă acest lucru în cabinetul psihoterapeutului. Dar dacă ambii găsesc puterea de a-și deconecta emoțiile, ei se pot pune de acord. Este destul de real, dacă partenerii urmăresc același scop – să se întoarcă la o căsnicie fericită.

2. Momentele practice

Este necesar ca partenerii să discute toate detaliile casnice: cine va rămâne în casă, cu cine vor rămâne copiii, animalele de companie, cine va plăti împrumuturile și așa mai departe. Acest lucru este necesar pentru a preveni posibilele dezacorduri în timpul pauzei.

3. Inventați o poveste

Ce le veți spune prietenilor, rudelor și, cel mai important, copiilor. Nu ar trebui să-i lăsați pe ceilalți să știe toate detaliile. De multe ori se întâmplă că deschiderea către rude se termină cu faptul că ei îți urăsc soțul, chiar dacă relația se îmbunătățește. Spuneți-le tuturor că aveți nevoie de timp pentru a înțelege cum să vă îmbunătățiți căsnicia.

4. Întâlniți-vă. 

Cu siguranță veți avea nevoie să comunicați, veți dori să vă puneți întrebări reciproce. Stabiliți din timp ora și frecvența întâlnirilor, astfel încât ambii să fiți satisfăcuți. Dacă v-ați separat, dar îi scrii partenerului mesaje de dimineață până seara, puțin probabil veți atinge efectul pozitiv al separării.

5. Cum înțelegeți că este momentul să vă mutați din nou împreună?

Aceasta este o întrebare dificilă. Trebuie să fiți siguri că toate supărările reciproce au rămas în trecut, v-ați iertat reciproc și sunteți gata să faceți compromisuri.

Mary susține că atât timp cât sunt îndeplinite toate condițiile de mai sus, decizia de a trăi separat vă poate salva cu adevărat căsnicia.

Ce credeți – partenerii se pot separa temporar sau acesta este începutul sfârșitului?