8 fraze aparent inocente care nu trebuie spuse copilului.

Nu toată lumea știe că unele fraze aparent inocente pe care le rostim în mod constant, acționează distructiv asupra copilului și asupra relației cu el.

1. “Bravo, ai făcut o treabă bună”

Cercetările au arătat că lăudând copilul în mod constant, îl facem dependent de opinia noastră. Iar asta înseamnă lipsă de încredere în sine și în abilitățile proprii, stimă de sine scăzută după primul eșec, lipsa propriilor aspirații etc.

Nu lăuda copilul pentru orice lucru mic. Dacă s-a îmbrăcat rapid sau a spălat vasele fără să-i amintești – aceasta nu este o realizare demnă de aplauze, este ceva normal. Folosește expresia „Bravo, ai făcut o treabă bună” doar pentru victorii reale.

2. ”Nu vorbi cu străinii.”

Aceasta este o sarcină dificilă și de neînțeles pentru copil. Dacă un străin este amabil, el nu va fi perceput ca o persoană potențial periculoasă. În plus, acceptând orbește această instrucțiune, lumea din ochii copilului treptat devine neprietenoasă, înțepătoare și plină de pericole.

Nu-ți speria copilul și oferă-i instrucțiuni clare. Analizați împreună câteva scenarii populare. Copilul trebuie să înțeleagă cum să se comporte în situația în care un străin îl servește cu dulciuri sau îl roagă să-i arate drumul spre cel mai apropiat magazin de înghețată.

3. „Nu este nimic grav.”

Copilul tău a căzut, izbucnește în lacrimi și suflă rana de pe genunchi, iar tu îi spui că totul este în regulă, că nu s-a întâmplat nimic grav. Aceasta este o încercare de a te calma mai mult pe tine, decât pe copil. Copilul are dureri, nu este bine și, prin urmare, plânge. Sarcina ta este să-l ajuți să-și depășească emoțiile, nu să i le ignori. Îmbrățișează-l și spune-i ceva de genul: „Te înțeleg, te-ai speriat. Acum te doare ceva?” Oferă-i să aleagă: un bandaj sau un sărut (sau ambele).

4. „Grăbește-te…”

Copilul nu-și poate lega șireturile, iar tu înțelegi că ai întârziat din nou? În loc să-l grăbești, îmblânzește-ți tonul și spune-i: „Hai să ne grăbim”. Făcând acest lucru, vei sublinia că sunteți în aceeași „echipă” și astfel copilul nu se va simți vinovat.

5. ”Ai grijă! Să nu cazi”

Atunci când strigi la copil în timp ce sare, îi distragi atenția și astfel există probabilitatea să cadă. Tot ce poți să faci este să-i oferi ajutor rapid dacă ceva nu merge bine. Instrucțiunile de securitate trebuie să fie formulate clar și concis. „Ține-te” în loc de „Să nu cazi.” „Stop”- în loc de „nu alerga” și „nu sări”.

6. ”Sunt la dietă”

Îți urmărești greutatea? Nu lăsa copilul să știe fiecare detaliu. Dacă vede în mod constant că te urci pe cântar și blestemi grăsimea, el poate dezvolta o atitudine nesănătoasă față de corpul său. Mai bine fă comentarii pozitive: „Mănânc alimente sănătoase pentru că astfel mă simt minunat”.

7. ”Vei primi desert doar după ce mănânci.”

Uită această frază. Cu ea doar vei obține ca micuțul să mănânce în grabă, să nu se bucure de mâncare și să perceapă mâncarea ca o pedeapsă.

Este suficient să schimbi ușor formularea: „Mai întâi mâncăm…, iar la desert avem …” – vei avea un impact mai pozitiv asupra copilului. În plus, trebuie să lauzi cât mai des mâncarea „obișnuită”, astfel încât copilul să o observe. Tu ești modelul principal și, treptat, el va însuși obiceiurile tale alimentare.

8. “Lasă-mă să te ajut”

Când copilul tău încearcă să construiască un turn dificil sau să rezolve un puzzle, ești tentată să-i oferi o mână de ajutor. Cel mai important lucru este să nu o faci tot timpul și să nu intervii prea devreme. În caz contrar, poți submina independența copilului și îl vei învăța să aștepte o decizie gata din exterior. În schimb, pune-i întrebări – acestea îl vor ajuta să se descurce singur.