3 reguli principale pentru o viață fericită recomandate de un psiholog celebru.

În opinia mea, tinerii de astăzi sunt mult mai fericiți decât părinții lor, în multe privințe.

Înainte oamenii depuneau efort, voiau să se deosebească de ceilalți, să fie mai buni decât prietenii, vecinii, colegii de muncă. Era extrem de important să fii o persoană bună în ochii celorlalți. Societatea putea să te laude sau să te condamne, să-și exprime nemulțumirea sau recunoștința. Opinia publică juca un rol decisiv în aproape toate domeniile.

Nu voi spune că acest lucru este rău, dar mi se pare că pune o presiune foarte mare asupra omului. Să te gândești constant la ce vor spune vecinii și colegii despre tine, este o povară psihologică mare.

Oamenii, care astăzi se evidențiază din mulțime, provoacă sentimente ambigue, unii îi admiră, alții sunt surprinși de curajul și determinarea lor, în timp ce alții îi condamnă.

Pentru omul modern, recunoașterea și opinia publică nu mai au o importanță atât de decisivă, mulți au început să trăiască luând în considerare doar opinia celor mai apropiați oameni sau bazându-se pe ei înșiși, nefiind îndrumați de nimeni.

Și astfel, e mult mai ușor de trăit. Câți oameni, atâtea păreri, nu vei fi niciodată bun pentru toată lumea.

Un psihoterapeut celebru a scris într-una dintre cărțile sale câteva gânduri bune și corecte legate de acest subiect. Îți împărtășesc câteva dintre ele:

1.”Ceea ce contează cu adevărat – este modul în care te simți: dacă te simți fericit, dacă ești mulțumit de toate, este suficient. Recunoașterea altor oameni probabil că este un lucru plăcut, dar la ce folosește dacă ești nefericit, singur sau chinuit de lipsa de sens a existenței tale?”

Nu vei fi niciodată fericit dacă te gândești constant la ce cred alții; dacă tinzi în permanență să îndeplinești așteptările cuiva; dacă încerci să fii ceea ce vor alții să fii. Trebuie doar să fii tu însuți, să trăiești așa cum vrei, să-ți asculți sentimentele.

Nu trebuie să dovedești nimănui nimic, dacă cineva nu este de acord cu tine, el are opinia sa, tu ai opinia ta, este absolut normal. Nu demonstra nimănui că ai dreptate, iar ceilalți greșesc. Este o pierdere de timp și de nervi.

2. „Doar omul nefericit are nevoie de dreptatea sa, cel fericit nu se va agăța de ea. Setea de propria „dreptate”, atât de caracteristică oamenilor nefericiți, este motivul nenorocirilor lor ”.

3. „… oamenii întotdeauna acționează în propriile interese. Uneori intrăm în sfera intereselor cuiva, alteori nu și acest lucru este important. Când intrăm – suntem prietenii cuiva, nu intrăm – nu suntem prieteni. Acesta este adevărul.”