Atunci când dorești să sprijini un prieten, nu-i spune aceste 7 fraze.

Un om apropiat a ajuns într-o situație dificilă – a fost părăsit, are probleme la locul de muncă sau ghinion în viață? În astfel de momente este important nu numai să-l bați pe umăr, ci și să arăți empatie și sprijin. În caz contrar, riști să-l respingi sau să-l jignești, chiar dacă ai acționat cu cele mai bune intenții.

Iată 7 fraze greșite care nu ar trebui folosite ca alinare:

1. ”Uită de ea!”

Chiar dacă problema prietenului tău nu este gravă, renunță la astfel de expresii. Cu ele de parcă îi spui că nu ești dispus să-i împărtășești sentimentele, vrei să eviți subiectul cât mai repede.

Mai bine lasă-l să vorbească, arată că îi înțelegi emoțiile, acceptă-le și spune-i: „Te-a părăsit, e dureros, dar acum încearcă să te distragi. Am o mulțime de prietene drăguțe, vrei să ți le prezint? ”

2. „Oare asta e problemă? Iată prietenii mei… “

Uneori ni se pare că dacă îi spunem omului că situația sa nu este atât de gravă pe fundalul crizelor și dezastrelor globale, îi vom ușura problema. Dar nu este așa! Astfel, devalorizezi problema prietenului, îi arăți cât de limitat și obsedant este.

Mai bine spune-i: “Da, te-ai îmbolnăvit, dar acum ai timp să te odihnești și nimeni nu te va deranja!” „Ai fost furat, dar actele sunt la locul lor, ai reușit să blochezi cardurile de credit și nu este rău …”

3. “Ți-am spus că așa va fi!”

Niciunul dintre noi nu este perfect, oricine poate greși. Scapă de acuzații, mai bine oferă-i prietenului o mână de ajutor și gândește-te cum să rezolvați problema, protejându-l de eșecurile viitoare. Rușinea și umilința nu sunt deloc potrivite.

4. „Timpul vindecă totul.”

Astfel de fraze nu produc întotdeauna efectul dorit. Persoana a cerut sprijin, și-a deschis sufletul, iar tu îi spui că toate trec. Este mai bine să vorbești sec, simplu, arătându-ți adevărata atitudine. Sinceritatea a fost întotdeauna valoroasă.

5. „Am trecut și eu prin asta …”

Se presupune că o astfel de frază vă poate apropia, omul se poate identifica în această situație cu tine. Din păcate, în astfel de momente arăți cât ești de egoist, pentru că te gândești doar la tine și la victoriile tale, forțându-ți prietenul să complexeze.

Dacă prietenul tău nu este atât de puternic și capabil, dacă nu are toate resursele și nu poate depăși situația? Nu-l suprima cu experiența ta bogată. Ca ultimă soluție, îi poți împărtăși sfaturi, dacă te întreabă despre asta.

6. „Soarta este nedreaptă, acceptă!”

În viață se întâmplă lucruri pe care nu le putem influența în niciun fel – furturi, înșelăciuni, catastrofe, moarte – dar acesta nu este un motiv să nu ne arătăm emoțiile negative. Permite-i persoanei dragi să vorbească, să plângă, să treacă prin durere. Doar atunci va accepta situația, va învăța să trăiască cu ea, dar deocamdată – nu o grăbi și nu cere acceptare imediată.

7. “Gândește pozitiv, totul e spre bine!”

Când omul se simte rău, optimismul este teribil de enervant. Nu-i închide ochii la problemă cu ochelarii roz, mai degrabă întreabă-l cum îl poți ajuta personal, cum poți influența această situație? Poate cunoști oamenii potriviți? Sau îți poți asuma câteva obligații? Doar fă-o – acțiunile noastre sunt mai importante decât cuvintele.

Pentru a sprijini un prieten, nu este nevoie să spui ceea ce este acceptat – procedează așa cum simți. Nu-ți poți păcăli inima!