7 Fraze care trădează imediat o femeie cu stima de sine scăzută.

Nicio persoană nu se naște cu o stimă de sine scăzută. Ea ne este insuflată de către părinți și oamenii adulți din mediul nostru în primii 7 ani de viață, iar după aceea, de relațiile nereușite cu s*xul opus.

Stima de sine poate fi redusă și de o persoană mai puternică și mai autoritară. De exemplu, șeful sau un prieten influent, mai de succes.

La maturitate, omul manifestă din ce în ce mai des lipsă de respect față de sine, își neglijează nevoile, ideile și dorințele și dobândește expresii în discursul său care îi scot în evidență stima de sine scăzută.

Astăzi vom vorbi despre unele fraze care arată imediat că atitudinea femeii față de sine este mai rea decât pare la prima vedere. Și indiferent cât de mult încearcă să-și mascheze complexele, cuvintele îi trădează adevărată atitudine față de sine.

1. ”Permite-mi să-ți spun”

De fiecare dată când femeia vrea să spună ceva important, semnificativ, ea cere permisiunea. Inconștient este sigură că nu are dreptul să vorbească liber cu interlocutorul ei.

Cel mai probabil, în copilărie, părinții sau rudele i-au spus constant să tacă sau nu i-au permis să se exprime.

2. „Iertați-mă, dar cred / consider / presupun”.

Femeia s-ar putea să nu se teamă de o conversație directă cu interlocutorul, adică nu va cere permisiunea să spună ceva, dar își va exprima opinia cu prudență.

Probabil că în copilărie opinia copilului nu a fost luată în considerare, a fost ignorată sau nu i s-a acordat importanță.

3. „Nu este meritul meu”.

Femeia căreia i se face un compliment, o laudă sau i se răspunde pozitiv la actul ei, crede că nu are niciun merit în asta. Doar cei care au participat împreună cu ea merită laude.

Aici există o traumă din copilărie. Copilul a făcut ceva semnificativ împreună cu alți copii și a fost mândru de sine, dar toate laudele au fost pentru ceilalți.

4. „Nu pot decide ce să aleg”.

Îndoielile constante vorbesc despre o stimă de sine scăzută. Femeia crede că nu se va descurca fără aprobarea cuiva și nu are încredere în sine.

Poate că în copilărie fetița a fost mereu umilită cu expresii de genul: „Nu poți face nimic singură, nu poți face nimic fără ajutor”.

5. ”Îmi este teamă că nu voi face față.”

Este absolut normal să avem frică de evenimente și activități noi. Dacă femeia cu respect de sine sănătos spune: ”Mă tem că s-ar putea să nu mă descurc, dar voi încerca oricum”, atunci doamna cu stimă de sine scăzută puțin probabil va încerca să facă o faptă care necesită voință și curaj.

6. ”Nu este pentru mine”

Femeia poate spune asta despre un bărbat frumos, o bijuterie scumpă, o mașină nouă, o vacanță într-un hotel de 5 stele. Ea nici în gând nu-și permite să se gândească că merită o viață mai bună.

7. „Este prea târziu, am pierdut șansa”.

O scuză tipică a persoanelor cu stimă de sine scăzută. În mintea lor întotdeauna există scuze de a nu-și îmbunătăți viața și temerile de schimbare.

Chiar dacă ești o femeie adultă și ai o stimă de sine scăzută, acesta nu este un motiv să te indispui. Totul poate fi corectat. Dar mai întâi trebuie să-ți dai seama de problema ta și să recunoști că îți neglijezi nevoile, îți devalorizezi dorințele și aspirațiile. Și numai atunci poți înlocui convingerile negative cu cele care te vor ajuta să ai o atitudine mai bună față de tine și să te iubești.