Cum încetezi să fii victimă și începi să te iubești: 5 sfaturi practice.

Milioane de femei moderne nu se iubesc. Ele continuă să îndure umilirea abuzatorului cu care trăiesc și cred că acest lucru este normal.

Specialiștii oferă câteva sfaturi, pe care dacă le vei urma, vei reuși să reduci nivelul ”mamei interioare” și să-ți îndrepți grija spre tine.

1. Învață să spui „Nu”

Prima, și aparent cea mai simplă regulă este să înveți să spui „nu”. Dar pentru multe femei este un lucru dificil. Abordarea conștientă te va ajuta să faci față acestei sarcini – credința în tine, înțelegerea valorii interioare. Vei avea nevoie de mult timp pentru a-ți dezvolta încrederea în sine, dar fiind ghidată de un psiholog competent, rezultatele vor apărea deja în a treia lună.

2. Acceptă-te așa cum ești, acceptă-ți unicitatea

Notează 10 cele mai frumoase calități pe care le ai. Cu siguranță există ceva ce faci bine. Trebuie să găsești în tine unicitatea. Ar putea fi orice. Învață să-ți observi avantajele. Această practică te va face să înțelegi că ești cu adevărat bună, că ai talente pe care nu le are nimeni.

3. Concentrează-te pe experiența pozitivă

Capacitatea de a ne concentra pe experiențele pozitive – ajută la creșterea stimei de sine. Crezi că te poți schimba în bine și mergi spre obiectiv. Nu lăsa îndoielile și criticile altora să stea în calea ta.

4. Recunoaște-ți imperfecțiunile și vezi partea lor inversă. 

Tehnica „pesimist-optimist” te va ajuta să-ți recunoști imperfecțiunile. Schimbă, de exemplu, setarea: „Sunt urâtă” pe „Sunt frumoasă 50%”. Ideea jocului este să te îndepărtezi de negare. Mintea subconștientă memorează toate frazele. De îndată ce începi să faci asta, dragostea de sine treptat va crește.

5. Afirmațiile

La început poate părea ciudat. Dar, imediat ce îți vei spune diferite afirmații în fiecare zi, vei simți efectul lor. La început este posibil să nu crezi în ele, apoi vei obține plăcere. Amintește-ți numele dulce din copilărie, lăudă-te pentru fiecare faptă a zilei. Nu uita să-ți susții ”fetița interioară” cu cuvinte amabile. Pentru că la un moment dat i s-a spus: „Ești nevrednică”. Tocmai de aceea ea vrea să dovedească opusul, pentru ca toată lumea să o iubească. Dar mai întâi trebuie să o facă singură și să devină autosuficientă. Atunci când va reuși, nu va permite nimănui să profite de ea.