Femeia înțeleaptă: 5 lucruri pentru care nu își asumă responsabilitatea.

Femeia înțeleaptă nu își asumă responsabilitatea pentru toți și pentru toate, iar dacă o face, asta o distruge. Ea este responsabilă de sine, de acțiunile sale, de viața ei, de confortul din casa și familia ei. De căldura și dragostea pe care o oferă rudelor și prietenilor. DAR…

1. Ea urmează regula: ”Nu datorez nimănui nimic, cu excepția copiilor sub 18 ani.”

Ea își crește copiii, le oferă aripi, apoi ei zboară singuri. Au o viață independentă, calea lor. Femeia înțeleaptă acceptă decizia copiilor cu demnitate și nu le va dicta cine să devină, cu cine să se căsătorească, unde să muncească și unde să trăiască. Este dreptul lor personal și alegerea lor. Dacă ea intervine în viața copiilor, dorindu-le fericirea, va obține exact efectul opus.

Este foarte dificil, dar posibil. Copiii sunt recunoscători, dacă li se permite să fie independenți și să trăiască experiența lor.

2. Femeia înțeleaptă nu-și asumă responsabilitatea pentru fericirea altor oameni, prietene, colegi etc.

Să provoci fericire altor oameni – de asemenea, este rău. De multe ori vrem să facem bine, iar binele nostru este perceput ca rău de alții.

3. Femeia înțeleaptă nu-și asumă responsabilitatea pentru bărbați, nici măcar pentru soțul ei. 

Dacă soțul ei nu lucrează și spune că nu-și poate găsi un loc de muncă, este responsabilitatea lui. Ea nu-i va cauta un loc de muncă și nici nu se va angaja la câteva locuri de muncă, doar pentru a menține bunăstarea în familie.

Atunci când bărbatul este mulțumit de ceva, el nu schimbă nimic. Dacă femeia câștigă suficient, el nu se va deranja să-și schimbe situația.

Îmi place proverbul francez: ”NU POT locuiește pe strada NU VREAU.”

4. Femeia înțeleaptă nu-și asumă responsabilitatea pentru copiii adulți.

Dacă învățăm copiii doar să mănânce pește, nu și să-l prindă, atunci este vina noastră, ne-am pus responsabilitatea în locul nepotrivit.

5. Femeie înțeleaptă nu-și asumă responsabilitate inutilă pentru cei dragi.

Excesul de responsabilitate pentru cei dragi doar îi face neputincioși.

Există un termen în psihologie – ”neputința învățată”, atunci când noi înșine îi „învățăm” pe alții să pună totul asupra noastră, iar ei să nu poarte nicio responsabilitate pentru sine.

O femeie înțeleaptă își asumă responsabilitatea pentru viața ei, merge pe calea ei și își realizează menirea. Responsabilitatea ei – este de a fi cea mai fericită, fără a aduce suferință celor dragi.