3 lecții de viață pe care bătrânii chinezi le transmit copiilor și nepoților.

Înțelepciunea – nu este despre a trăi o viață lungă și a trage concluzii din lecțiile pe care ni le aduce. Este vorba despre transmiterea experienței și cunoștințelor copiilor și nepoților.

Sunt inteligenți acei urmași care știu să-și audă strămoșii. Ei nu fac greșeli  dureroase. Doar cu vârsta vine înțelegerea – toți facem aceleași greșeli și cădem în aceleași capcane.

Bătrânii chinezi nu sunt individualiști înflăcărați, dimpotrivă, ei se văd în nepoții lor. Acesta este motivul pentru care le transmit cu atâta zel regulile de bază ale vieții.

3 proverbe chinezești care fac omul mai puternic datorită înțelepciunii profunde.

Despre tăcere

”Nu spune nimic, dacă asta nu schimbă liniștea în bine.”

În cultura noastră există o zicală minunată că tăcerea este aur. Ea interzice oamenilor stupizi să vorbească în detrimentul lor.

Să rămâi tăcut după ce ai învățat să vorbești – este o abilitate dificilă. Cuvântul poate răni interlocutorul, cuvântul te poate pune într-o situație proastă, cuvântul poate trăda un secret de stat.

Chinezii au pus încă un sens în cuvânt. Ei pun accentul pe faptul că înjurătura – este o vibrație a aerului care distruge relațiile, iar lauda face omul mai puternic, îi oferă bucurie.

Deci, trebuie să analizezi bine înainte de a spune ceva.

Despre reciprocitate

”Între tine și cealaltă persoană există zece pași. Dacă ai făcut cinci pași și nimeni nu te-a întâlnit – întoarce-te și pleacă.”

Cultura și întregul nostru mod de viață este adesea construit pe dependențe. Domni și sclavi, bogați și săraci, conducători și conduși, cei care iubesc și cei care primesc iubire.

Chinezii își învață urmașii egalitatea. Nu știu dacă au mezalianțe, dar reciprocitatea este pe primul loc la acest popor. Ceea ce înseamnă și mândrie, și egalitate, și înțelegere.

Tații chinezi își învață fiicele: „Nu poți îngenunchea în fața nimănui, altfel nu vei fi purtată în brațe niciodată.” Iar mamele își învață fiii respectul de sine.

Cel mai important lucru

Oricât de mult ne dorim ca viața să fie eternă, ea zboară într-o clipă. Visul chinezilor este de a inventa elixirul tinereții veșnice, dar deocamdată este doar un vis. Și totul se reduce la o singură regulă:

”Secretul vieții este de a muri tânăr, dar cât mai târziu.”

Puterea de voință, atitudinea veselă și inima bună – acestea sunt principalele componente ale unei vieți fericite.