Într-o relație sunt implicați doi și ambii ar trebui să o prețuiască.

Cred că trebuie să te desparți de toți – toți cei care au încetat să te aprecieze sau să aprecieze relația voastră. Să te desparți de un angajat, o rudă, un prieten, de soț, partener, client, compania furnizor etc.

Recunoașterea valorii celuilalt și valoarea a ceea ce se întâmplă între voi – este baza unei relații. Atât timp cât vă prețuiți reciproc, veți căuta să rezolvați conflictele, să clarificați neînțelegerile și să îmbunătățiți calitatea relației.

Oamenii au capacitatea de a se obișnui. Abilitatea lor de adaptare îi ajută să accepte orice condiții de viață și în general, să existe. Dar ei se pot obișnui atât cu binele, cât și cu răul.

Binele devine ceva obișnuit și încetează să mai fie valoros: cineva începe să-l deprecieze pe celălalt și se implică în relație de parcă i-ar face o favoare. „Bucură-te că locuiești cu mine”, „fii recunoscător că lucrez pentru tine”, „roagă-l pe Dumnezeu să rămân clientul tău” și așa mai departe.

Dar vine timpul pentru o schimbare. Dacă nu vei fi auzit, dacă sinceritatea nu va duce la apropierea pozițiilor, dacă se va menține un dezechilibru – atunci trebuie să faci schimbarea.

În viață orice persoană poate fi înlocuită, dacă nu te ții agățat de relație cu orice preț. Doar co-dependența funcționează pe principiul de a-l ține pe celălalt și a rămâne alături de el cu orice preț.

Într-o relație sunt implicați doi și ambii ar trebui să o prețuiască.