Cum părinții influențează viața personală a copilului: Partea 2 – influența tatălui.

Tatăl transmite copilului reguli, norme, forme. Îl învață cum să se comporte cu ceilalți.

Fiica, mai târziu, va folosi modelul de comunicare cu tata în relația cu bărbații. Inconștient, tata pentru ea este modelul masculin. Chiar dacă nu-i place ceva la el și spune că nu va fi niciodată cu cineva care seamănă cu tata. Orice bărbat în timp se va comporta cu ea așa cum a făcut-o tata. Dacă, de exemplu, tata era prea strict, solicitant și dur, ea își va alege exact un astfel de partener. Paradoxal, dar chiar și cel mai blând bărbat în timp va manifesta rigiditate.

Băiatul învață de la tata cum să se comporte cu femeile. Dacă bărbatul nu-și respectă soția, atunci și băiatul va fi indiferent față de lacrimile femeilor. Dintre toate femeile, el o va iubi și îi va fi milă doar de mama sa. Și va încerca să devină un bărbat ideal pentru ea.

De asemenea, de la tată vine conceptul de forță și slăbiciune. Dacă băiatul a văzut că tatăl său nu era suficient de puternic pentru a-și proteja și asigura familia, va fi supărat pe el. Și va tinde să devină mai puternic. Omul care are senzația că tatăl său este puternic – se simte calm și protejat. El nu are nevoie să se afirme, de aceea îi este mai ușor să construiască relații cu ceilalți.

Iată câteva situații în care tata are un impact negativ asupra copilului:

Situația 1: Dacă tatăl nu era emoțional, nu i-a vorbit copilului despre dragostea sa, nu s-a jucat cu el, nu a manifestat protecție paternă.

CONSECINȚE PENTRU COPIL:

La maturitate fiica unui astfel de tată se va îndrăgosti fie de bărbați indiferenți, fie de bărbați căsătoriți. Tipul ei de relație – este iubirea dependentă.

Iar pentru băiat, sinonimul forței – este de a nu-și arăta emoțiile. Acesta adesea este chinuit de alegeri: pare a fi atras de femeia pasionată și iubitoare, dar se simte în siguranță alături de femeia care înfățișează indiferență și ipocrizie. Se teme de sentimente puternice și, dacă se îndrăgostește, ascunde acest lucru cât mai mult sau chiar speră ca în timp ”să-i treacă”, pentru a deveni din nou „normal”.

Situația 2:

Copiii își vedeau tatăl foarte rar. Acesta fie era cu ei doar în weekend, fie avea o altă familie. Sau tata era ocupat cu o relație în afara căsătoriei. Tata putea să-i ofere multe emoții copilului, dar de multe ori lipsea fizic.

Consecințe pentru copil: 

Fetele din această familie sunt deseori dispuse să devină amante permanente sau nu se tem de relațiile la distanță. Dacă tata a avut o amantă, fiica va vedea poligamia bărbatului ce pe ceva obișnuit. Ea chiar îl poate justifica și glumi pe acest subiect. A fi amantă nu este o întâmplare. Doar femeia cu respect de sine scăzut și frica de a rămâne fără sprijin masculin – va fi de acord cu acest rol.

Băiatul, dimpotrivă – dacă tata lipsea, el va încerca să fie un tată bun. Dar, în același timp, este posibil să nu-și creeze o familie mult timp, din motivul că nu știe cum să o facă. Sau poate copia cu ușurință stilul de viață al tatălui, poate avea două familii și chiar poate deveni un playboy.