Iată cum suntem manipulați în relație și astfel lipsiți de dragoste și atenție.

Una dintre tehnicile de manipulare și control este – privarea persoanei iubite de dragoste, căldură și atenție ca o metodă de pedeapsă. Ce să faci dacă te-ai confruntat cu un astfel de comportament?

Ți s-a întâmplat vreodată să fii victima unei asemenea manipulări din partea partenerului? Iată ce fac de obicei manipulatorii:

– Nu mai manifestă grijă;

– Se îndepărtează, te tratează cu indiferența accentuată;

– Nu-ți răspund la apeluri și mesaje;

– Refuză să vorbească și să asculte;

– Se comportă arogant, de parcă ți-ar fi judecător sau procuror;

– Refuză intimitatea;

– Se îndepărtează emoțional;

– Fac grimase nemulțumite;

– Te învinuiesc pentru tot;

Atunci când un manipulator își rănește partenerul cu neglijare, indiferență, detașare, acesta se simte abandonat și experimentează stres. În loc de oxitocină ( substanța care te ajută să te simți aproape de ceilalți), încep să se producă hormonii stresului. Partea psihicului responsabil de relații se confruntă cu o mini-traumă, apare panica și teama de separare.

Dacă partenerul se comportă adesea cu tine detașat și rece, „pedepsindu-te”, probabil că vei dori să-i schimbi comportamentul, să-i reîntorci dragostea și atenția. Astfel cazi în capcana sa și îi permiți să te manipuleze. 

În această situație, partenerul are mai multă putere, reușește cu ușurință să te controleze. În primul rând, suferi din cauza lipsei de oxitocină și excesului hormonilor de stres. În al doilea rând, ești în pierdere, pentru că tu nu ești obișnuit(ă) să manipulezi pentru a-ți atinge scopul. Tu acționezi cinstit. Oamenii care nu sunt înclinați să-i controleze pe ceilalți le permit acestora să facă ceea ce vor și nu joacă jocuri viclene.

Ce să faci dacă ești victima? Câteva sfaturi:

– Nu uita să ai grijă de tine;

– Caută o sursă de pace în tine, nu în altcineva;

– Nu încerca să cerșești sau să schimbi persoana;

– Ignoră-i comportamentul, nu-l lăsa să-ți afecteze viața;

– Nu-i permite să te controleze;

– Fii puternic(ă) și fidel(ă) principiilor tale;

– Dacă ești copleșit(ă) de emoții puternice, găsește o modalitate de a le exprima într-un mediu sigur, de exemplu, ținând un jurnal, vorbind cu un prieten. Nu-ți arunca sentimentele asupra manipulatorului;

– Fii onest(ă) cu tine;

– Conștientizează că meriți atitudine respectuoasă;

– Înțelege că nu vei putea schimba cealaltă persoană;

– Dacă nu mai există alte opțiuni, rupe relația;

– Nu te învinovăți;

Orice ai face, nu răsplăti comportamentul manipulatorului. Dacă ai fost prins(ă) în capcana sa și îi vei îndeplini dorințele – îi vei arăta că tactica lui funcționează.

Ce nu ar trebui să faci:

– Să încerci să-i faci pe plac, să-l convingi;

– Să-l rogi să te observe;

– Să cedezi cerințelor sale;

– Să-ți admiți vinovăția și responsabilitatea pentru comportamentul său;

– Să te cerți cu el;

Orice ai face, nu te lăsa târât(ă) în acest spectacol dramatic. Nu poți schimba cealaltă persoană. Da, poate fi dificil să ignori persoana iubită care te ignoră. Dar acesta este cel mai eficient răspuns la un astfel de comportament.

Reamintește-ți că viața este prea scurtă pentru a o pierde în dispute și încercări de manipulare. Ocupă-ți gândurile cu altceva. Mai des, imaginează-ți că ești puternic(ă) și independent(ă) și repetă mantrele care oferă încredere: “Mă voi descurca.” ”Sunt puternic(ă)”.